Одним із осередків розквіту української традиції на Донеччині є Кімната-музей писанкарства та розвитку народних ремесел в Артемівську. Про історію створення та особливість колекції розповів Дмитро Денисенко, заступник директора Артемівського міського народного дому, народний майстер з писанкарства.

— Назбиравши чималий багаж етнографічних досліджень, у 2008 році ми вирішили заснувати музей, у якому б зберігалася народна спадщина. А саме — колекція традиційних писанок з усіх історико-етнографічних районів Півночі, Півдня, Сходу, Заходу та Центру України. Також тут можна побачити картини з бісеру, квітів, керамічні сувеніри, соляні лампи, вирізьблені страусові яйця, домоткані рушники та килими.

Щороку напередодні Великодня музей влаштовує ярмарок, на який приїздять майстри народних ремесел із сусідніх областей. На фестивалі писанки проводять майстер-класи з роспису. У них можуть узяти участь усі бажаючі та забрати з собою на пам’ять витвір власних рук. Приємно усвідомлювати, що традиції українського народу відроджуються, а серед молодого покоління набувають популярності народні ремесла: вишивка, великодні розписи, гончарство, ткацтво.

Співрозмовник розкрив таємниці такого магічного дійства, як розпис писанки.

— Як і вишивка, котра несе у собі символи вогню, вітру, води, кожен писанковий символ виконує певну функцію оберега. Кожна рисочка, кожна крапочка — то окремий елемент, з особливим змістом. Даруючи писанку перед Великоднем, людина дарує безліч закодованих побажань.

У писанкарстві переплітаються християнські та язичницькі традиції. Найчастіше зустрічаються символи хреста і сонця, які означають добробут та здоров’я.

Процес створення писанки достатньо кропіткий та тривалий. Усі малюнки і символи наносяться за допомогою розтопленого бджолиного воску. На кожен елемент треба нанести свій колір, зачекати, доки фарба висохне, і продовжувати процес за однією схемою. На фініші писанка обробляється воском, що збільшує термін її зберігання в кілька разів.

Артемівськ

Донецької області.

У кімнаті-музеї зберігаються зразки писанок із різних куточків України.

Дмитро Денисенко демонструє інструменти, необхідні для розпису яйця.

Фото автора.