Учора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк представив на засіданні уряду Програму діяльності Кабінету Міністрів та висловив сподівання, що вже в четвер цей документ буде схвалено парламентом.

За словами глави уряду, логічно, що основою програми є Коаліційна угода. «Це те, що необхідно зробити в країні. Простих рішень не буває, а швидкі та прості рішення не завжди є ефективними. Саме тому новий уряд разом із новим парламентом та Президентом, і, в першу чергу, разом з українським народом, повинні виконувати спільну нашу європейську програму», — сказав А. Яценюк та підкреслив, що наш основний курс — це європейський курс, а наша остаточна мета — це членство України в Європейському Союзі.

«Але для здобуття цієї мети треба пройти серйозні випробування, провести радикальні зміни і фактично змінити Україну, зробити її європейською. Тоді ми отримаємо запрошення від наших європейських партнерів», — наголосив прем’єр. Представлена програма якраз і передбачає чіткі короткотермінові дії на 2015—2016 роки, котрі спрямовані на подолання основних викликів, які постали перед нашою державою.

Найважливішим викликом А. Яценюк назвав загрозу українській незалежності, що пов’язана з російською військовою агресією. «Анексія Криму, російські терористи на Донбасі — це те, що поставило під загрозу територіальну цілісність і суверенітет української держави. А втрати серед мирних жителів і українських вояків, які захищають державу, — це те, що неможливо повернути, але ми повинні допомогти людям та Україні прожити цей складний період та зупинити російську військову агресію», — підкреслив глава уряду.

Наступний виклик продиктований енергетичною залежністю країни. І хоча, за словами А. Яценюка, в напрямку подолання цієї залежності багато вже зроблено, зокрема, диверсифіковано джерела постачання природного газу, проте ще більше треба зробити.

На думку прем’єра, військова агресія Росії також є однією з найголовніших причин падіння промислового виробництва та валового внутрішнього продукту, знецінення національної грошової одиниці і зменшення валютних резервів.

Глава уряду також вкотре наголосив, що, окрім зовнішньої агресії, існує ще агресія внутрішня, а саме: корупція, безвідповідальність, хабарництво і не-ефективний державний менеджмент.

Перейшовши до кроків, які допоможуть подолати ці виклики та змінити країну, прем’єр насамперед наголосив, що уряд ставить перед собою амбітну мету — на фінансування нацбезпеки, оборони та правоохоронної діяльності має направлятися до 5 відсотків ВВП. «Уряд готує закон про державний бюджет на 2015 рік, де ми будемо намагатися цього досягнути», — пообіцяв А. Яценюк. Також він наголосив на необхідності скасування прийнятого як хабар росіянам закону про позаблоковий статус. А для того, щоб українська армія повністю відповідала стандартам НАТО, Україна щорічно затверджуватиме цільовий план дій Україна—НАТО. Зокрема, Міноборони вже почало за-проваджувати нову логістичну схему в постачанні й забезпеченні українських військовослужбовців, яка відповідатиме стандартам країн—членів НАТО.

Прем’єр запевнив, що всі учасники антитерористичної операції отримають відповідні посвідчення, а уряд передбачить у бюджеті фінансування всіх пільг та інших соціальних витрат.

Новий поштовх отримає оборонно-промисловий комплекс, що дасть змогу переозброїти армію та стимулюватиме зростання економіки.

Серед пріоритетів і реалізація впродовж чотирьох років проекту будівництва державного україно-російського кордону «Європейський вал». Глава уряду нагадав, що Україна вже отримала від ЄС 235 мільйонів гривень, а загальна вартість проекту оцінюється у 8 мільярдів гривень.

До того ж саме належне облаштування східного кордону є одним із ключових елементів запровадження безвізового режиму з Євросоюзом.

Нагадавши, що Україна вже подала два позови до Російської Федерації щодо компенсації збитків, завданих російською військовою агресією проти України, глава уряду також поінформував, що наша держава звернеться з позовом до Міжнародного суду ООН щодо порушення Росією Конвенції про боротьбу з тероризмом: «Росія фінансує тероризм і за це повинна відповісти».

Говорячи про дерегуляцію економіки, прем’-єр повідомив, що Україна офіційно відмовляється від російських та «совєцьких» ГОСТів та стандартів: «Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом буде запроваджено 15 тисяч нових стандартів». 

У рамках бюджетної децентралізації до органів місцевого самоврядування буде передано низку фіскальних та податкових повноважень. «Але разом із грошима ми передаємо туди відповідальність, бо права завжди передбачають відповідальність», — підкреслив А. Яценюк.

Серед інших планів прем’єр назвав поетапне скорочення Єдиного соціального внеску з 40 до 15 відсотків, зменшення єдиного податку для підприємців, запровадження загального для всіх громадян декларування доходів. «Ми ж рухаємося до Європейського Союзу? Тоді всі заповнюємо декларації і всі платимо податки», — сказав А. Яценюк.

Звернувшись до теми енергетичної незалежності, прем’єр повідомив, що уряд оголошує публічний конкурс для залучення інвесторів для модернізації ГТС та підземних газових сховищ, а також планує до 2018 року добудувати два енергоблоки Хмельницької АЕС. Ще одне рішення стосується підняття до ринкового рівня всіх цін і тарифів на енергоресурси. «Ми підніматимемо до ринкового рівня всі ціни та тарифи на енергоресурси, одночасно забезпечуючи пільги та субсидії для всіх малозабезпечених верств населення», — заявив А. Яценюк і додав, що ми зобов’язані піти на цей крок, бо інакше дефіцит «Нафтогазу України», який вже перевищує дефіцит бюджету, буде вічний.

Україна планує скасувати реєстрацію та ліцензування ліків, які пройшли цю процедуру в ЄС, США, Канаді, Австралії та Японії. «Це означає, що ми скасовуємо бюрократичну та корупційну реєстрацію лікарських засобів і медичних препаратів, які пройшли відповідну реєстрацію та ліцензування у цих країнах», — сказав прем’єр.

Розповідаючи про трансформацію та модернізацію мережі лікарень, А. Яценюк повідомив, що до парламенту буде подано два законопроекти: про державно-приватне партнерство та про заклади охорони здоров’я і медичне обслуговування. «Ми декларуємо, що в Україні буде введено повноцінне медичне страхування», — заявив він та назвав брехнею існування в країні безкоштовної медицини. «Україна виділяє на медицину 8 відсотків від ВВП і ця цифра відповідає витратам на медицину в ЄС, але в нас ці гроші до людей не доходять. Саме тому ці 

8 відсотків бюджетних коштів повинні отримати ефективне використання через прийняття закону про медичне страхування», — переконаний А. Яценюк.

ДОСЛІВНО

Арсеній ЯЦЕНЮК:

 

«Звертаюся в першу чергу до українців: хочеться, щоб все було швидко, хочеться, щоб була чарівна паличка, але в житті все по-іншому. Тому потрібна кропітка робота кожного на своєму місці. Так само кожен міністр має свою відповідальність, а уряд — відповідальний перед усім народом України. Упорався — пішли далі, не впорався — на його місце прийдуть інші. Сподіваюся, що в четвер парламент схвалить Програму діяльності Кабінету Міністрів».

Фото з сайту  http://www.kmu.gov.ua