Трохи більше п’яти мільйонів тонн зерна ранніх і пізніх культур намолочено на Вінниччині станом на 3 грудня нинішнього року. Другий рік поспіль хлібороби краю перевершують п’ятимільйонний рубіж валового збору зернових.

За інформацією начальника департаменту агропромислового розвитку та продовольства Вінницької облдержадміністрації Миколи Неїлика, нині на останніх гектарах триває обмолот кукурудзи. Холодна погода не завадила механізаторам і не завдає шкоди качанистій. Після завершення збирання фахівці прогнозують остаточний результат на рівні 5,1 мільйона тонн збіжжя. Середня врожайність зернових становить 61,1 центнера з гектара. Найбагатший коровай — у трудівників Бершадського району, де намолочено майже 297 тисяч тонн збіжжя. У Хмільницькому районі цей показник становить 278 тис. тонн, Немирівському — 246, Козятинському — 238 тисяч тонн.

Трохи більше половини зібраного збіжжя становить зерно кукурудзи, його зібрано 2650 тисяч тонн. «Королева полів» найкраще вродила у Погребищенському районі, де на круг зібрано в середньому по 98 центнерів зерна, по 95 ц — у Томашпільському районі, по 93 центнери — у Хмільницькому.

— Високий показник валового збору зернових досягнуто за рахунок застосування сучасних технологій, використання якісного посівного матеріалу і, звичайно, сумлінного ставлення до роботи фахівців, фермерів, усіх, хто причетний до вирощування хліба, — наголосив Микола Неїлик. — У нас нема особливих секретів. Щоправда, земелька родюча. Але є райони, де кадастрова оцінка ґрунтів — нижче середнього показника. Там це компенсується вмінням і старанням працювати на землі.

З досягнутим успіхом хліборобів краю привітали голова Вінницької ОДА Анатолій Олійник та голова облради Сергій Свитко. «У непростий для країни час ця трудова перемога має особливу ціну», — йдеться у привітанні керівників краю.