Протягом наступного року на Вінниччині мають намір реалізувати пілотний проект із запровадження альтернативних видів опалення у всіх закладах соціальної сфери в трьох районах краю, де споживають найбільше природного газу. До таких належать Вінницький, Калинівський і Тиврівський райони. Про це повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Іван Мовчан.

Для модернізації газових котелень та створення бази з виробництва біологічних видів палива в обласному бюджеті на наступний рік планується передбачити десять мільйонів гривень, уточнив Іван Мовчан. За прогнозами фахівців, економія коштів від запровадження альтернативних джерел опалення в трьох названих районах становитиме 13,8 мільйона гривень. Втілювати наміри мають за прикладом Волині. 

За словами фахівців, які вивчали досвід волинян у цій сфері, у Поліському краї майже повністю відмовилися від використання блакитного палива в закладах соціальної сфери.

 Опалюють приміщення деревиною, яку спалюють у котлах піролізного типу. 

На Волині виділено площі для вирощування швидкорослих дерев, склади для їх сушіння і зберігання. 

За такою самою схемою працюватимуть на Вінниччині. Тут уже мають розсадник для вирощування скороспілої деревини. Крім того, вінничани використовуватимуть паливні пелети (брикети з пресованої соломи). 

У вересні в регіоні почав працювати один з найпотужніших у державі заводів з виробництва такого виду палива. На декількох підприємствах краю виготовляють котли для твердого палива.

Загалом в області на альтернативні види палива вже переведено понад сто закладів соціальної сфери. Однак поки що в жодному з 27 районів не можуть похвалитися тим, що повністю відмовилися від використання природного газу для опалювання таких установ. Якщо оголошений проект вдасться, досвід названих районів стане надбанням для всього краю.