Колекція Дніпропетровського національного історичного музею, що нараховує понад 270 тисяч експонатів, поповнилася ще одним — картою України, Криму та Чорного моря.

«Taurіka Chersonesus...» — частина атласу «Geographіaeunіversellіs» (видано у Нюрнбергзі в 1681 році Йоганном Хоффманном). Автор атласу — відомий французький картограф П’єр Дюваль. Він мав титул Королівського географа. Головна праця Дюваля — збірний атлас «Cartes geographіquesmethodіquement...» (Париж, 1654). Його складено з робіт відомих голландських і французьких картографів XVІ століття і карт самого Дюваля. 1661-го вийшла його робота «La geographіeunіverselle...» з картами країн Європи, яка неодноразово перевидавалася до 1712 року. Однією з робіт, що входять в атлас, і є подарована музею карта, виконана в техніці «мідерит» з ручним розмальовуванням. Розміри аркуша — 12,5х13,5 см. А розміри самої карти — 10,1х12,4 см.

Цікаво, що раритет музею презентував меценат. Це не перший його подарунок. Протягом 2007—2012 років підприємець із Дніпропетровська Дмитро Пиркл передав Дніпропетровському національному історичному музею імені Яворницького понад 200 коштовних історичних артефактів. Серед них 2 золоті, 54 срібні, 31 нейзильберова ювілейні та пам’ятні монети України; 11 срібних пам’ятних медалей із серії «Україна — козацька земля», пам’ятний знак «Україна — центр Європи», сувенірна плакета «Євпраксія Всеволодівна — королева Німеччини», золота пам’ятна медаль «Роксолана», раритетні світлини, листівки, облігації, гравюри та карти. У наукову бібліотеку музею ввійшли презентовані ним букіністичні книги, брошури. Його подарунки є також у колекціях музеїв Києва та Львова.

Довідка

У фондах Дніпропетровського історичного музею — 365 різноманітних карт і креслень XVІІІ—XX століть. Вони дають яскраве уявлення про природу краю, історію землеволодіння, економічних відносин, топоніміку, антропоніміку та генеалогію.