Першу чергу заводу з виробництва пресованих брикетів із соломи урочисто здали в експлуатацію 24 жовтня у селищі Турбів на Вінниччині. Протягом року тут виготовлятимуть 75 тисяч тонн біологічного палива (пелет) для піролізних котлів. Загальна потужність підприємства має бути удвічі більша — до кінця наступного року заплановано ввести в експлуатацію другу чергу підприємства. На ньому працюватимуть більше трьохсот робітників і фахівців.
За словами представника однієї з вітчизняних компаній, що інвестувала кошти у спорудження заводу з виробництва альтернативного виду палива, Вінниччину обрали для реалізації пілотного проекту, бо тут достатньо сировини. Після збирання врожаю на полях залишається більше десяти мільйонів тонн соломи. Загалом інвестор планує спорудити в аграрних областях держави десять таких підприємств.
— Нова продукція має надзвичайно великий попит у країнах Європи, — зазначив промовець. — Замовлення на перші тонни пелет зробили також вінничани.
У регіоні більше ста закладів соціальної сфери переведено на альтернативні види палива, замість природного газу в котлах спалюють деревину або пресовану солому. Брикети з соломи зручніші у використанні, мають вищий коефіцієнт віддачі тепла, до того ж вони дешевші.
Вінницька область визнана переможцем рейтингу енергоефективності областей держави, проведеного «Бюро економічних і соціальних технологій». Відзнаку за перемогу вінничанам вручено 11 жовтня у Києві під час презентації рейтингу.