У райцентрі Погребище на Вінниччині врочисто відкрили музей відомої фольклористки Насті Присяжнюк. 

Упродовж п’ятдесяти років (1920—1970) вона зібрала в рідному краї і записала понад шість тисяч народних пісень і стільки ж прислів’їв та приказок, 4600 казок, бувальщин та переказів, 125 плачів та голосінь. Переважна більшість із них зберігається в Інституті літератури Національної академії наук України. Частина рукописів залишилася у земляків, їх передадуть до новоствореного музею. Тут представлено відомі роботи Насті Присяжнюк: книжка «Пісні Поділля», яка побачила світ у 1976 році у видавництві «Наукова думка» (містить в собі тисячу народних пісень); монографії «Українське весілля в Погребищі», «Історія Погребища», «Про походження прізвищ земляків», «Рось — ріка-трудівниця». В експозиції — оповіді про фольклористку, що друкувалися у газетах і журналах, спогади земляків, деякі особисті речі. У представлених документах є розповіді про зустрічі Насті Присяжнюк з Климентієм Квіткою — професором Київської консерваторії, збирачем народних пісень, чоловіком Лесі Українки. З ним сестру познайомив старший брат Агафон.

Відома фольклористка закінчила Кам’янець-Подільський інститут народної освіти, аспірантуру Київського університету імені Т. Шевченка. Тривалий час учителювала у рідному краї. Пішла з життя у 1987 році. «Ви просто свята людина в своєму безмежному любовному пориві до свого народу, до його пісні, до його творчості», — написав після зустрічі з відомою фольклористкою поет Платон Воронько.

У створенні музею сприяв народний депутат України Григорій Калетнік, він також узяв участь у відкритті фольклорної скарбниці. Перед початком урочистостей їх учасники поклали квіти до могили Насті Присяжнюк на місцевому цвинтарі.