У новому сезоні Київський театр драми і комедії на лівому березі Дніпра показав прем’єру вистави за п’єсою класика німецької драматургії ХІХ століття Георга Бюхнера «Войцек» («Карнавал плоті»), постановка Дмитра Богомазова.

 

П’єса — про бідного полкового цирульника, якого всі на світі зневажали, окрім дружини Марії. І от вона його зрадила. Коли це сталося, нещасний цирульник втратив останню опору. І у відчаї вбив свою Марію.

Історія — простішої не буває. Тим часом уже двісті років ця п’єса — спокуса і загадка для режисерів. Багато хто підбирав до неї ключ, іноді дуже екстравагантний. Наприклад, свого часу Андрій Жолдак у Черкаському театрі поставив «Войцека» як річ гостросоціальну, дія відбувалася у сучасних декораціях, таке враження, що Войцек саме в Черкасах і жив.

А у виставі Дмитра Богомазова де живе Войцек? Здається, це місце зветься просто Ніч. А може, це просто темрява його нещасної душі. Над мертвими сутінками висить великий білий повний Місяць, а люди, що є навколо, схожі на веселих упирів, які вилізли з могил, щоб трохи розважитись. Вони притягли з собою музичні інструменти. Постійно звучить потойбічна музика і моторошно-нетутешній вокал. Усе це спеціально написано для вистави і виконується драматичними артистами, яких ми добре знаємо, але в таких іпостасях рідко бачимо: Андрій Самінін, Михайло Кукуюк, Віталій Салій, Ігор Антонов. Власне, жанр так і визначено: вистава-концерт. А втім, маємо щось більше — це картина світу, в якому музика перестала когось рятувати і робити ніч світлішою.

Роль Войцека по черзі грають Віталій Лінецький та Олександр Кобзар.

До речі, черговий показ вистави — завтра ввечері.

 

Сцена з вистави. Марія — Яна Соболевська, Войцек — Віталій Лінецький.

Фото з архіву театру.