В івано-франківському Центральному народному домі ім. Т. Шевченка вперше пройшли одноденні гастролі всеукраїнського концертного проекту «Відчинилося життя». Унікальність дійства в тому, що в ньому взяли участь кращі незрячі виконавці з різних куточків України, зокрема ансамбль «Горицвіт» з Івано-Франківська. А також один з ініціаторів проекту — оркестр Львівського національного театру ім. Марії Заньковецької (диригент — Богдан Мочурад). У програмі концерту звучали вітчизняна і світова класика, твори сучасних композиторів, інструментальна музика та акапельні твори. Справді, це було щось дивовижне, наскільки гармонійно та майстерно разом з професійними співаками незрячі солісти під супровід оркестру виконували всі твори — хоч не бачили паличку диригента.
Прем’єра проекту «Відчинилося життя» відбулася чотири роки тому у Львові. Його мета — пошук нових площин для порозуміння між спільнотою людей здорових і з особливими потребами, популяризація імен талановитих незрячих артистів та впровадження європейських стандартів суспільства рівних можливостей.
Участь усіх виконавців у концерті суто благодійна, проект не має комерційного забарвлення, а організований за фінансової підтримки Міністерства культури та Державної агенції промоції культури України.
Івано-Франківськ.