Учора Вінницький національний аграрний університет (ВНАУ) відсвяткував 30-річний ювілей. За цей час навчальний заклад пройшов стрімкий шлях від філіалу Української сільськогосподарської академії до університету із статусом національного. Тут підготовлено понад 35 тисяч фахівців. Головними напрямами наукових досліджень є виробництво і впровадження альтернативних джерел енергії та розвиток бурякоцукровиробництва. Над першою проблематикою науковці ВНАУ працюють спільно із колегами з низки зарубіжних університетів. З цією метою разом з французами створено Школу біопалива. 
Вінницький аграрний — єдиний серед профільних вищих навчальних закладів, де готують фахівців у галузі міжнародної економіки та для структур Державної митної служби. У Вінниці тільки в аграрному створено Вчену раду із захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук. Кожен викладач має персональний електронний кабінет, а кожен студент — електронну залікову книжку. Електронна система «Софія», розроблена і впроваджена науковцями, об’єднує в собі всі структурні підрозділи університету. 
Напередодні ювілею в аграрному презентували три лекційні аудиторії, обладнані засобами відеозв’язку. Тепер студентам не треба добиратися на лекції з одного з віддалених корпусів. Вони мають можливість слухати і бачити лектора, який проводить заняття в головному корпусі. У режимі он-лайн можна приймати інформацію з будь-якого іншого міста, де є Інтернет, а лектор має комп’ютер чи ноутбук з відеокамерою. Така система зв’язку впроваджена з ініціативи і підтримки ректора університету народного депутата України Григорія Калетніка. З його приходом у ВНАУ влітку 2009-го було відремонтовано всі навчальні корпуси, два з яких добудовано. Завдяки цьому студенти отримали можливість навчатися в одну зміну, а не в три, як раніше. Розширено у 2,5 разу кількість спеціальностей. Отримано ліцензію на підготовку іноземних студентів. Ректор заохочує вивчення іноземних мов. З наступного начального року окремі лекції читатимуть англійською.  
У ВНАУ створено майже двадцять колективів художньої самодіяльності, шість з яких мають звання народних. Гарний подарунок до свята зробили й волейболісти — університетська команда пробилася в Суперлігу вітчизняного волейболу.