Медаль «Герой рятувальник» вручено в управлінні МНС у Вінницькій області 10-річному Назару Фіялу. Відважний учень врятував на ставку маленького хлопчика. Начальник управління Руслан Шевчук вручив юному сміливцю ще й цінний подарунок. Його маму Ольгу та вчительку Тетяну Пугач (на знімку) за зразкове виховання нагороджено грамотами управління.

По-своєму привітали Назара його однокласники, хлопець навчається у 5-Б класі загальноосвітньої школи №2, що у містечку Гнівань Тиврівського району, де й сталася пригода. Коли він приніс медаль показати учням, вони підняли його на руки і пронесли по класу, а тоді декілька разів підкинули вгору. Дехто з однокласників каже, що відчувають мурашки на спині при одній лише згадці про те, як Назар стрибнув у холодну воду і врятував дитину.

У понеділок першого жовтня Назар їхав на велосипеді. Зупинився біля ставка, щоб почекати молодшого брата, який відстав, бо ще не навчився вправно крутити педалі. Попереду побачив ще одного малого. Той теж катався на велосипеді. Раптом переднім колесом вскочив у яму, від різкої зупинки перелетів через руль і опинився у воді.

— Я бачив, як хвиля відкинула його далі від берега, — каже Назар. — Малий щосили борсався, але плавати він не вмів. Це я зрозумів, коли кинувся слідом за ним, навіть одяг не встиг зняти, не було часу, бо голова хлопчика вже сховалася під водою.

Назар сам тільки цього літа навчився плавати. Каже, нелегко було витягти потопаючого. Заважав мокрий одяг. Незважаючи на труднощі, виніс його на берег, повернув лицем донизу, щоб вийшла вода. В цей час на допомогу прибіг хтось з місцевих чоловіків. Взяв малого на руки і поніс додому. А Назар весь мокрий, йшов слідом босоніж — капці втопив у воді. Пізніше він дізнався, що врятованому хлопчику тільки чотири роки. До того ж він ще й друг Назарового брата.

— Назар дуже скромний хлопчик, — каже вчителька початкових класів Тетяна Пугач. — Я чотири роки його вчила, поки не став п’ятикласником. У нас була тема «Основи поведінки на воді». Але ж то теорія. А він так сміливо вчинов!

Учителька каже, що діти про його вчинок дізналися не від Назара. Він не вихвалявся. Вчителі повідомили на лінійці. Після того попросили медаль показати. У нас школа невелика. Назар Фіяло перший, хто виявив таку сміливість.

Фото надане управлінням МНС у Вінницькій області.