Платники податків домагаються безпосередньої участі у формуванні податкового законодавства.
У Вінниці 16 вересня Асоціація платників податків України провела низку заходів для представників бізнесу чотирьох областей: Вінницької, Житомирської, Рівненської та Хмельницької. За словами Валентини Арбузової, голови Асоціації платників податків України, метою зібрання є налагодження тісної співпраці з органами влади та Державної податкової служби з тим, щоб платники податків могли брати безпосередню участь у формуванні податкового законодавства, мали можливість пропонувати зміни до нього, бути причетними до формування високого рівня податкової культури.
Захід розпочали із зустрічі керівництва організації з очільниками краю та Державної податкової служби в області. Підписано угоду про співпрацю з керівництвом області. Проведено семінар для платників податків з питань практичного застосування норм Податкового кодексу України.
— У сфері податкового законодавства є ще немало прогалин, які перешкоджають успішній роботі підприємців, — наголосила Валентина Арбузова. — Тому Асоціація приділяє значну увагу аналізу реформ, які пропонує Державна податкова служба. Ми розуміємо, що в наш час потрібні швидкі, іноді радикальні зміни. Але виступаємо за те, щоб такі зміни були чіткими, обґрунтованими та однозначно ефективними. Досягти цього можна, тільки врахувавши думки всіх учасників податкового процесу, додала В. Арбузова.
Про те, як подолати тіньову економіку й чи варто скасовувати всі податкові пільги, а головне — як запровадити зрозумілі правила гри у відносинах бізнесу, влади та податківців, ішлося під час громадського обговорення «Практика та проблеми застосування податкового законодавства». Крім платників податків, у ньому взяли участь представники влади та податківці. Постійні зміни до Податкового кодексу вносять хаос у сферу оподаткування, наголошували учасники зустрічі.
 
Довідка
 
Всеукраїнську громадську організацію «Асоціація платників податків України» створено 27 листопада 1998 року. Метою її діяльності є захист прав та законних інтересів платників податків в економічній, правовій, соціально-трудовій та інших сферах, представництво інтересів членів Асоціації на національному, галузевому та місцевому рівнях, а також сприяння створенню в Україні умов для становлення та пріоритетного розвитку національного підприємництва.
АППУ — це понад 5,5 тисячі малих, середніх і великих представників ключових секторів економіки: промисловості, фінансової, зокрема банківської, сфери, будівництва, сфери послуг тощо. Одне з важливих завдань організації — консолідація зусиль платників податків для поліпшення умов ведення бізнесу. Територіальне відділення у Вінницькій області створено 25 вересня 2009 року. Відділення Асоціації налічує понад 200 юридичних та фізичних осіб. Серед них такі відомі підприємства та організації, як: ТОВ «АВІС», АКВ Українське каолінове товариство, Вінницька харчосмакова фабрика, Вінницький завод «Пневматика», Гайсинський молокозавод, спеціалізована будівельна компанія «Водпроект» тощо. Діють місцеві відділення АППУ в Жмеринці, Хмільнику та Козятині.