У столичному музеї «Духовні скарби України» відкрився виставковий проект «Книга на всі часи». Тут можна побачити більше 40 релігійних видань у коштовних окладах.

Їх для експозиції надали приватні колекціонери — Ігор Понамарчук, Олександр Прогнімак та Артур Уманський. Також тут є книги з фондів Національного музею історії України. Значна частина експонатів виставлена для широкої публіки вперше. Серед раритетів — перша точно датована українська друкована книга, львівське видання «Апостола» Івана Федорова 1574 року. А також безцінні рукописні Євангелія XVІ століття та видання XVІІ—XІX століть. Більшість цих раритетів внесено до каталогів особливо цінних та рідкісних стародруків.

Під час урочистого відкриття проекту прозвучала думка, що публічне колекціонування — це дієвий спосіб збереження вітчизняної культурної спадщини. Книги, представлені в експозиції, мають духовну та історичну цінність. Вони демонструють розвиток вітчизняного книговидання від давнини до сьогодення.

Одначе особливо відвідувачів виставки зацікавило сучасне видання — Біблія з літографіями Сальвадора Далі, знаменитого іспанського художника-сюрреаліста. Він стоврив ці 105 ілюстрацій ще 1967 року на замовлення одного італійського мільярдера, ревного католика. Україна — лише п’ята країна в світі, де видано Біблію з ілюстраціями Далі. Вартість одного примірника — близько п’яти тисяч доларів. Книга важить майже 15 кілограмів, оздоблена шкірою, позолотою, коштовним та напівкоштовним камінням. Лімітований тираж — всього 500 пронумерованих сертифікованих примірників. Переклад — російською мовою.

За традицією, яку було започатковано європейськими країнами, глава держави приймає в подарунок перший примірник цього видання. На сьогодні Біблія Далі прикрашає бібліотеку Ватикану, а також президентські бібліотеки Італії, Німеччини, Словаччини, Чехії. Тому перший примірник видавець Олег Шпільман (видавництво «Клуб сімейного дозвілля») передав Віктору Януковичу — для Музею подарунків адміністрації Президента України. Ще кілька примірників знайшли своє місце у зібранні Національного музею історії України, фондах музею «Духовні скарби України». А четвертий примірник Біблії Далі повернувся на батьківщину художника — її прийняв у дар Посол Королівства Іспанія в Україні Хосе Родрігес Мояно.

Виставка триватиме до 18 жовтня.

Вл. інф.