Полтавські комсомольці пікетували облдержадміністрацію з вимогою повернути до шкільної програми роман Олександра Фадєєва «Молода гвардія». До них приєдналися й ветерани із Союзу радянських офіцерів. Вони переконані: роман треба «обов’язково повернути задля патріотичного виховання молоді».
Та мітингувальники, яких із заявлених двохсот зібралося кілька десятків, не згадали, що навіть у радянські часи книга сприймалась неоднозначно, а Фадєєв виправдовувався, що «писав не справжню історію, а роман, який передбачає художній вимисел». Родичі героїв «Молодої гвардії» звинувачували автора не просто у вимислах, а у... брехні. І скаржилися на Фадєєва навіть після його смерті... Мати Сергія Тюленіна писала Брежнєву: «Від цієї неправди тільки шкода нашій молоді. Вони прочитують книгу і думають, що там правда написана, а приїжджають у Краснодон і дізнаються, що то брехня, і перестають вірити не тільки батькам молодогвардійців, а й партії, радянському народу».
І ще: який саме варіант «Молодої гвардії» повертати до шкільної програми? Надрукований 1946 року чи переписаний Фадєєвим під тиском Сталіна 1951-го?
Полтавська область.