Цієї неділі в Україні відзначатимуть День учителя, тож під час учорашнього засідання уряду прем’єр Микола Азаров (на знімку) пообіцяв і надалі дбати про підвищення престижності праці педагога. Насамперед, це стосується збільшення зарплат освітян та поліпшення матеріально-технічної бази освітніх закладів. У зв’язку з цим він повідомив, що станом на 1 вересня збудовано і капітально відремонтовано понад 2,5 тисячі шкільних приміщень, навчальні заклади отримали 15 тисяч комп’ютерів, закуплено майже тисячу шкільних автобусів. М. Азаров пообіцяв подбати й про поліпшення житлових проблем учителів. «Для того щоб програми житлового будівництва ефективно запрацювали і для педагогів, давайте розглянемо питання про сплату першого внеску за рахунок бюджетних коштів, а місцеві органи влади та Мінфін мають врахувати це під час формування бюджету 2013 року», — сказав він.
Інформуючи про свою участь у ялтинському засідання Ради глав урядів країн СНД, прем’єр акцентував увагу на схваленні заяви у зв’язку з набранням чинності Угоди про зону вільної торгівлі з країнами СНД. «Ця угода відкриває великі перспективи вільної торгівлі на величезному економічному просторі. Нагадаю, що тільки за 2011 рік торгівля товарами і послугами з країнами СНД становила понад 70 мільярдів доларів США», — сказав він. Тож зараз перед урядом стоїть завдання з поетапної реалізації та розвитку положень Угоди про зону вільної торгівлі з СНД. За словами прем’єра, йдеться про розробку угод про вільну торгівлю послугами, транзит трубопровідним транспортом, проведення переговорів щодо скорочення експортних та імпортних мит, інвентаризацію чинної договірної бази з метою скасування застарілих угод. На його думку, ці кроки сприятимуть просуванню українських товарів на зовнішні ринки.
Нині триває дуже відповідальна пора для аграріїв, котрі продовжують збір пізніх зернових та закладають основи врожаю наступного року. Зокрема, соняшник зібрано вже на 80 відсотках загальної площі (отримано 5,8 мільйона тонн насіння), а з 40 відсотків зібраних площ отримано 7,2 мільйона тонн кукурудзи. Також уже засіяно 73 відсотки площ озимої пшениці та 87 відсотків жита. Причому з урахуванням попиту на пшеницю та сприятливу цінову ситуацію на світовому ринку уряд ставить завдання збільшити площу під озимою пшеницею не менш як на 100 тисяч гектарів. «Нещодавно ми зробили привабливішими форвардні закупки для сільгоспвиробників, тож, можливо, одночасно із завершенням розрахунків та передачею зерна поточного року, необхідно розпочинати нову кампанію форвардних закупок зерна врожаю 2013 року», — сказав М. Азаров. За його словами, застосування такого механізму, по суті, є безвідсотковим кредитуванням, що вкрай актуально для сільгоспвиробників.
Під час брифінгу, що відбувся в Кабміні, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк запевнив у готовності вже з 15 жовтня розпочати опалювальний період, якщо цього вимагатимуть погодні умови. А голова Державної податкової служби Олександр Клименко повідомив, що за 9 місяців 2012 року до зведеного бюджету зібрано 211,4 мільярда гривень, що на 17,5 мільярда більше, ніж за аналогічний минулорічний період, до держбюджету сплачено 148,4 мільярда гривень, що на 8,2 мільярда гривень більше, ніж торік.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Дослівно
Микола Азаров: «Середньомісячна зарплата вчителя 1 категорії із 2009 року вже зросла на 1 тисячу 200 гривень (майже в 1,7 разу). До кінця 2012 року вона становитиме майже 3 тисячі гривень, а до кінця наступного року наблизиться до 3,5 тисячі».