У три мільйони 928 тисяч 761 гривню оцінили збитки за зруйнування скіфського кургану ІІІ—ІV століть до н. е. в Тростянецькому районі на Вінниччині. При будівництві газопроводу по кургану пройшовся екскаватор підприємства ПАТ «Укргазбуд».

Чи стягнуть з винуватців названу суму, залежить від правоохоронних органів. Сектор охорони культурної спадщини облуправління культури повідомив про факт руйнування кургану прокуратуру та міліцію. Представник управління боротьби з економічними злочинами обласної міліції навіть виїжджав з археологами на місце події (курган — у селі Тростянчик Тростянецького району). Згодом міліціонери затребували в археологів розрахунок суми збитків, завданих державі при знищенні пам’ятки археології. Є наукова схема визначення вартості такого об’єкта. За підсумками обрахунків встановлено цифру, згадану на початку публікації, — близько чотирьох мільйонів гривень. Мало віриться, що «копачі» відшкодують збитки.

Знищений курган — з групи Гордіївських курганів, що належать до найбагатших у Європі. Можливо, і тут на археологів чекала б удача!.. Поки що вони підібрали тільки залишки скіфської амфори — їх викопали газобудівники на глибині двох метрів. Дослідники припускають: предмет виготовлено у ІV столітті до н. е. Було в кургані і поховання. Про це свідчать викопані кістки.

Як могло статися, що цивілізовані люди пройшлися екскаватором по кургану?

— Це не наша вина, — каже голова правління обслуговуючого кооперативу «Вінницягазбуд» Юрій Вербальчук. — Якби на цій ділянці були встановлені відповідні знаки, повірте, ніхто б не став порушувати закон. Без них неможливо визначити, що на території розташовані об’єкти історико-культурного призначення.

За словами пана Вербальчука, газогін ведуть з Тростянця до Вербівки Чечельницького району. Наголошує, що на виконання робіт у них є всі необхідні документи.

— Ще 24 жовтня минулого року наш кооператив уклав договір з управлінням капітального будівництва облдержадміністрації на завершення будівництва газогону, — уточнює Юрій Вербальчук. — На підставі цього замовили та отримали проектно-кошторисну документацію. Передали її виконавцеві робіт — ПАТ «Укргазбуд». Разом з документацією підготували й надали інші дозвільні документи.

Співрозмовник просить звернути увагу, що проект пройшов державну експертизу. В документі визначено межі та місце прокладання газогону. «Маємо висновки Інституту землеустрою та землевпорядну документацію управління земельних ресурсів області, — наголошує керівник кооперативу «Вінницягазбуд». — А такі документи готуються комплексно з урахуванням усіх нюансів». Чоловік також стверджує, що на ділянці газогону були зорані землі, засіяні зерновими культурами. Підтвердити це може договором між їхнім кооперативом і товариством «Зернопродукт МХП», яке орендує ці землі. «Ми змушені були відшкодувати «Зернопродукту» кошти за недоотриманий дохід з незібраних посівів, — каже Ю. Вербальчук. — А це ще раз підтверджує, що позначки про курган тут не було».

Найбільш кричущим археологи називають факт невиконання газобудівниками припису про призупинення робіт. Управління культури надіслало такий припис керівництву ПАТ «Укргазбуд» та обслуговуючого кооперативу «Вінницягазбуд».

— Згідно з чинним законодавством, припис органів охорони культурної спадщини є обов’язковим до виконання усіма юридичними та фізичними особами, — каже директор Подільської філії науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Сергій Сугак. — Однак у цьому випадку ми змушені були скласти акт про ігнорування припису газобудівниками. Цей документ, як і протокол огляду місця події, передано у правоохоронні органи.

Саме представники Рятівної археологічної служби області виявили факт пошкодження кургану. Встановили його на етапі виконання робіт з прокладання газогону. За словами археологів, висота кургану — приблизно три метри. Тому вони з подивом сприймають пояснення, що насип не було видно. Одразу повідомили про це обласне управління культури. Однак навіть спільними зусиллями зупинити тих, хто розкопує кургани, їм не вдалося. Довелося звертатися до прокуратури та міліції.

 

Вінницька область.

Коментар

Михайло Потупчик, завідувач сектору охорони культурної спадщини Вінницького обласного управління культури:

— За пошкодження археологічних пам’яток передбачена кримінальна відповідальність за ст. 298 Кримінального кодексу України. Тут порушення закону очевидні. По-перше, проект на будівництво газогону не погоджено з органами охорони культурної спадщини. По-друге, роботи проводяться без дозволу названого органу. Так само очевидним є знищення пам’ятки археології — кургану, який у нас значиться під №120. Про його наявність свідчить попереджувальний знак, встановлений на полі, де копали траншею для газогону.

Головна причина не в тім, є знак чи нема, а у відсутності культури наших людей у ставленні до свого минулого. У будь-якій європейській країні такий факт насамперед засудила б громадськість, ще до того, як прийняли б рішення про покарання винуватців. У нас більшість байдуже ставиться до своєї історії. Керівник кооперативу всіляко виправдовується, мовляв, поле було зоране і т. д. Звичайно, вони прорили траншею більше як у шість кілометрів, тому й копали полем. А ми ведемо мову про невеликий клаптик землі, на якій стоїть курган. Не знаю, чи покарають винуватців. Це буде залежати від правоохоронців, від рішення суду. Якщо таке станеться, то стягнуті з них кошти використають на дослідження зруйнованого кургану.

Інформація до роздумів

У Тростянецькому районі досліджено понад 40 курганів. Висота найбільшого — 4,5 метра. В похованнях знайдено понад тисячу ювелірних виробів із золота, срібла, бурштину. Найбільше прикрас — шпильки, браслети та анклети (ножні браслети), кільця, персні та намисто, бронзові ножі, бронзові та кістяні деталі кінської збруї, глиняний посуд...

Речі унікальні розмаїттям форм, багатством орнаменту та рівнем технології. Орнамент, що прикрашає знахідки, свідчить про неабиякий художній смак і хист давніх ювелірів.

Музейне зібрання виробів з бурштину — одна з найбільших археологічних колекцій Європи.

Найбільше знахідок археологи виявили в Гордіївському кургані, що неподалік села Гордіївка, починаючи з середини 80-х років. Монографія «Гордіївський могильник» за редакцією доктора історичних наук В. Клочка перекладена і видана в Німеччині.

Знахідки з Гордіївського могильника зберігаються в обласному краєзнавчому музеї.

Траншея для газових труб пролягла по самісінькому центру кургану.

Такі попереджувальні знаки з написом «Курган» встановлено на землях Тростянецького району.