Чинним законодавством не передбачено всиновлення дітей старшого віку, але ж вони також хотіли б мати маму й тата, наголошувалося на форумі всиновлювачів, що відбувся у Вінниці.

 

— У регіоні прослідковується позитивна тенденція до збільшення кількості дітей, яких беруть на виховання прийомні сім’ї, — наголосила на обласному форумі усиновлювачів начальник служби у справах дітей Вінницької обласної державної адміністрації Тетяна Дорош. — Упродовж останніх п’яти років 610 хлопчиків і дівчаток знайшли нові сім’ї.

В актовій залі училища культури та мистецтв імені Миколи Леонтовича у Вінниці зібралися ті, хто серцем уболіває за сиріт — усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, керівники районних установ, причетних до виховання дітей, соціальні працівники, а також студенти — майбутні педагоги. 25 сімей-усиновителів удостоєні відзнаками обласної влади. Дехто з членів таких родин не стримував сліз на сцені. А маленькі дітки привселюдно рученятами міцно стискали в обіймах своїх нових мамусь і татусів.

Прикро, що ще три тисячі дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування залишаються поза сім’ями. 800 з них уже не зможуть змінити свій статус за віком, чинним законодавством не передбачена можливість усиновлення старших дітей. Вони знають про це, й від того в них печаль на обличчі та біль у серці. 450 діток виховуються у будинках-інтернатах. У нинішньому році всиновлено 50 хлопчиків і дівчаток. Сорок з них знайшли нових батьків у нашій державі. Десятьох усиновили іноземці.