Під час учорашнього засідання уряду прем’єр Микола Азаров учергове звернувся до чи найулюбленішої своєї теми — реалізації політики розширення внутрішнього попиту, стимулювання імпортозаміщення та сприяння просуванню вітчизняних товарів на зовнішніх ринках. Цього разу одним із прикладів став розроблений на Крюківському вагоноремонтному заводі міжрегіональний швидкісний двосистемний електропоїзд.
«Минулої суботи я побував на Полтавщині, зайшов у кабіну машиніста і трохи проїхав. Хочу сказати, що виробники подбали про високий рівень комфорту та безпеки — все це відповідає кращим зарубіжним зразкам поїздів і вагонів такого класу», — поділився М. Азаров. Можемо підтвердити, що ця розробка крюківських вагонобудівників справді чудова, у чому ми також могли пересвідчитися та про що йшлося на сторінках нашої газети. У тому числі ми, зокрема, апелювали й до глави уряду, перелічуючи всі вигоди для країни, її бюджету та торговельного балансу від купівлі швидкісних поїздів вітчизняного, а не, скажімо, південнокорейського виробництва. Тому сьогодні можна лише вітати запевнення прем’єра в тому, що «якщо вітчизняні виробники дають необхідний продукт, то уряд буде їх підтримувати, бо це робочі місця для наших людей, це наповнення бюджетів територіальних громад, це технологічний розвиток держави».
Ще одним прикладом реалізації такої політики глава уряду назвав відкриття на Тернопільщині найбільшої в Україні теплиці, розрахованої на вирощування 9 тисяч тонн овочів на основі новітніх технологій вирощування, дистанційного агрономічного супроводу та крапельного поливу. На його думку, в найближчій перспективі це дозволить відмовитися від імпорту більшості овочевої продукції.
А перебуваючи під враженням від побаченого на виставці, проведеної в рамках Міжнародного науково-технологічного форуму «Наука, інновації, технології-2012», прем’єр доручив Міністерству охорони здоров’я проаналізувати скільки та якої медичної техніки потрібно сьогодні нашим медичним установам, щоб уже 2013 року здійснити великомасштабне державне замовлення на вітчизняну медичну техніку.
Члени уряду розглянули питання підготовки житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період. «Якщо хоча б один дитячий садок, школа або лікарня опиниться без тепла, то керівники, які за цю ділянку відповідають, будуть звільнені з роботи без зайвих розмов», — попередив М. Азаров. При цьому він наголосив, що чекає не на красиві звіти чиновників, а реальну готовність до опалювального періоду. Щоправда, виконати ще одне побажання глави уряду — щоб опалювалися приміщення, а не асфальт, під яким пролягають тепломережі, — навряд чи зараз можливо, бо для модернізації об’єктів ЖКГ, котрі подекуди не оновлювалися впродовж десятиліть, потрібні дуже великі кошти. Утім, дещо можна зробити й за рахунок наявних ресурсів — головне, щоб вони справді вкладалися у модернізацію тепломереж, а не в нові авто чиновників.
Дослівно
Микола Азаров: «Українська наука може допомогти економіці, зростанню ВВП держави. Хіба ми можемо збільшити у 10 разів виробництво зерна? Ні. А виробництво сталі? Ні. А збільшити у 10 разів продукти інтелектуальної власності та розробку нових технологій нам під силу!».