У Миколаєві відбулася громадська презентація Обласного краєзнавчого музейного комплексу «Старофлотські казарми». Раніше експозиційні зали відкрив Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Він зазначив, що подібного історико-культурного центру ще не було на півдні України.

Комплекс реконструйовано на величезній території давніх старофлотських казарм, які є пам’яткою місцевого значення. За роки незалежності це єдиний культурологічний проект на Миколаївщині, в який вкладено величезні кошти (наразі на реконструкцію першої черги музейного комплексу витрачено понад 29 мільйонів гривень). Гроші надійшли з різних джерел. Спонсорами стали провідні підприємства регіону.

На подвір’ї комплексу — кілька історичних будівель. В одній розташували краєзнавчий музей (до цього він був «у приймах» у дворі католицького костелу, займаючи споруду релігійної недільної школи). Поруч мають бути ще кілька унікальних музеїв (археології, архітектури краю, прикладних ремесел та інших).

Дуже багато експонатів відвідувачі побачать уперше. Управління СБУ в Миколаївській області на церемонії громадської презентації передало музею молитовник-реліквію, якому понад сто років (він був у момент страти в руках капітана-бунтівника лейтенанта Шмідта, якого судили в Очакові). Нині у «Старофлотських казармах» можна побачити різностороннє й багатогранне історичне минуле краю.

Голова ОДА Микола Круглов, голова обласної ради Ігор Дятлов та миколаївський міський голова Володимир Чайка висловили щиру подяку кожному митцю-художнику та реставратору — члену творчого колективу, які реалізували унікальний творчий проект. Зокрема, це художники та скульптори Олег Приходько, Юрій та Інна Макушини, Михайло Озерний, Костянтин Головін, Іван Булавицький, Володимир та Тетяна Бахтові. Слушно додати, що в проекті розкрили свій талант і молоді місцеві художники: Андрій Іваницький, Галина Семерньова, Юлія Григор’єва.

Як зазначив Микола Круглов, обласна влада рекомендує творчий колектив «Старофлотських казарм» на чолі з директором музейного комплексу Володимиром Михайловим та заступником директора з наукової роботи Іриною Піскурьовою на здобуття Державної премії України.

Поряд із громадськістю, депутатами всіх рівнів, науковцями та представниками культури у презентації взяло участь і духовенство краю на чолі з керуючими Миколаївських єпархій Української православної церкви Київського та Московського патріархатів.

Архієпископ Миколаївський та Богоявленський, керуючий Миколаївською єпархією УПЦ КП Володимир (на знімку) зазначив «Голосу України», що день, коли такі прекрасні ініціативи змогли себе реалізувати, — це історична подія у житті всієї обласної громади. Історія, зібрана під одним дахом — вічний підручник мудрості, який вчитиме нащадків творити добро на землі заради процвітання рідного краю.

Миколаївська область.

Відвідувач упізнав у своєму співбесідникові Валерія Будака, ректора Національного університету імені Василя Сухомлинського.

Фото автора.