Зростання валового внутрішнього продукту України за 8 місяців 2012 року, за даними Держстату, становить 1,5 відсотка, повідомив під час учорашнього засідання уряду прем’єр Микола Азаров. Разом з тим нагадаємо, що держбюджет на 2012 рік розраховано на основі прогнозного зростання ВВП на рівні 3,9 відсотка, тож якщо сповільнення економічного розвитку триватиме, ця цифра виявиться недосяжною. А експерти Світового банку вже зараз прогнозують, що зростання ВВП у 2012 році може становити близько 2,5 відсотка. З огляду на це, дуже складно очікувати зростання ВВП у 2013 році на рівні 4,5 відсотка — саме таку цифру уряд запропонував закласти до проекту держбюджету на наступний рік.

Звернувшись до теми економічного розвитку окремих галузей, прем’єр зазначив, що стабільно, на 3,2 відсотка, зросла видобувна промисловість, дуже гарну динаміку продовжує демонструвати роздрібна торгівля, оборот якої зріс на 16 відсотків. Поряд з цим на 8 відсотків уповільнилися темпи зростання у будівельній галузі, що, очевидно, пов’язано із завершенням підготовки до футбольного Євро-2012. Саме цим пояснюється й те, чому 2011 року було зафіксоване чи не найбільше в новітній історії України зростання обсягів державного капітального будівництва. У цій ситуації глава уряду пропонує переходити до реалізації нових проектів, зокрема, програми «Доступне житло» та інфраструктурних проектів.

Водночас М. Азаров звернув увагу на те, що темпи скорочення будівництва в різних областях дуже різні.

Глава уряду доручив главам обладміністрацій та профільному міністру проаналізувати причини такої ситуації та вжити заходів, які б не допустили подальшого уповільнення темпів розвитку будівельної галузі.

Також прем’єр поінформував про проведену ним нараду з питань розвитку електрометалургійних підприємств, оскільки через зниження попиту та цін на їхню продукцію, а також через значну частку електроенергії в її собівартості, у них виникли проблеми. Змінити ситуацію на таких підприємствах може лише їхня докорінна модернізація, адже більшість з них побудовані ще в 40—50-х роках минулого століття. М. Азаров повідомив, що Міжвідомча робоча група має до 15 жовтня проаналізувати ситуацію на кожному такому підприємстві та підготувати рішення, які дозволять на довгострокову перспективу вирішити проблеми галузі. 

ДОСЛІВНО

Микола Азаров: 

«Якщо відбувається «вимивання» прибутків (електрометалургійних підприємств. — Авт.) у офшори, а людей звільняють з підприємства і не виплачують зарплати, то розмова буде вже про доцільність такого «власника». І хай не розповідають окремі захисники таких власників про неефективність управління державною власністю — держава свої кошти в офшори не виводить, а витрачає на підвищення соціального захисту».