Ленінський районний суд Миколаєва оголосив вирок у кримінальній справі, порушеній за фактом замаху на умисне вбивство Олександри Попової. Визначені Фемідою 12 років позбавлення волі для підсудного, на думку прокуратури, — занадто м’яке покарання.
Уся країна стежила за долею 18-річної дівчини, яка 72 дні перебувала в комі після випадкової зустрічі з покидьком-садистом. 9 березня 2012 року з хуліганських мотивів у сквері Подвигу ліквідаторів аварії на ЧАЕС її жорстоко побив 22-річний тезко — Олександр Косінов. Отримані дівчиною травми були несумісні з життям, але Господь її вберіг. Після численних операцій до Саші повертається пам’ять, вона заново вчиться розмовляти, ходити, мріяти. Попереду — кілька важких хірургічних втручань та тривала реабілітація.
Колегія суддів визнала Олександра Косінова винним у скоєнні злочинів та за їх сукупністю призначила йому покарання у вигляді 12 років позбавлення волі: 10 — за злочин, передбачений ч. 2 ст. 15, п. 7 ч. 2 ст. 115 КК України (закінчений замах на умисне вбивство з хуліганських мотивів) та 2 роки — за ч. 1 ст. 185 КК України (таємне викрадення чужого майна).
«Державне обвинувачення під час дебатів орієнтувало суд на призначення остаточної міри покарання у вигляді 15 років позбавлення волі, — прокоментував заступник прокурора Миколаївської області Денис Андреєв. — Ми виходили з того, що така міра в повному обсязі відповідає тяжкості вчиненого злочину. Зважаємо й на ту обставину, що сам підсудний, вчинивши тяжкий злочин, фактично не визнає своєї провини. Максимальна міра покарання, передбачена КК України, — довічне ув’язнення. Отже, вважаю, підсудному призначено досить м’яку міру покарання. Прокуратура має намір винести апеляційну скаргу на рішення суду та вимагати для злочинця 15 років за ґратами.
Суд задовольнив цивільний позов, заявлений прокуратурою області до підсудного, про відшкодування витрат закладу охорони здоров’я на стаціонарне лікування потерпілої на суму 9 361,22 гривні. О. Косінов також відшкодує витрати родини на лікування — 9 182 гривні. Щодо компенсації моральних збитків, то суд задовольнив вимоги потерпілої сторони частково — на суму 100 000 гривень (мати Олександри Попової заявляла позов на суму 150 000 гривень)».