У рамках скорочення чисельності Збройних Сил розформовано військову частину А-1357, яка дислокувалася в Роздільнянському районі. На початку вересня звідти вивезли бойову техніку, а до 30 жовтня частина має припинити своє існування.
Йдеться про запасний командний пункт Південного оперативного командування, потреба в якому відпала. Офіцери і прапорщики, члени їх сімей виявилися кинутими напризволяще. Невелике військове містечко розташоване у відкритому степу. До найближчого населеного пункту, де є школа, лікарня, аптека та магазин, — 20 кілометрів. Раніше об’єкти соцкультпобуту військовослужбовці та члени їх родин відвідували за допомогою транспорту, який надавало командування військової частини.
Звернення військовослужбовців до міністра оборони з проханням надати їм житло в будь-якій точці України не було задоволено. Попереду — зима. Котельня, що постачала тепло в домівки офіцерів, не працюватиме. Як пережити холод? Як розв’язати проблему виживання? Де навчатимуться діти? На ці запитання людям у погонах поки що ніхто не дає відповіді.