Сьогодні у Вінниці урочисто введуть в експлуатацію другий будинок, споруджений за програмою «Муніципальне житло». Зі 144 квартир нової багатоповерхівки 106 придбано за ціною, нижчою за ринкову.
— Вартість одного квадратного метра муніципального житла становить 4700 гривень, — каже директор департаменту економіки та інвестицій Вінницької міськради Галина Якубович. — Це на двісті доларів менше середньоринкової ціни квартир у новобудовах міста в минулому році. Тоді вона становила 6300 гривень за квадратний метр.
Ще два помешкання в новобудові продано за державною програмою здешевлення іпотечних кредитів. «На дві квартири оформлено кредит під три відсотки річних, решту 13 відсотків іпотечної позики сплачуватиме держава», — уточнила Галина Якубович. Це другий багатоповерховий будинок у місті над Бугом, зведений за час дії програми «Муніципальне житло». Загалом у них оселилися 204 сім’ї.
— Програма «Муніципальне житло» — це перша спроба міської влади допомогти працівникам бюджетної сфери придбати квартири за ціною, нижчою за ринкову, — каже міський голова Вінниці Володимир Гройсман. — Міська влада взяла на себе різницю в цінах. У серпні нинішнього року розпочато спорудження вже третього муніципального будинку, в якому 60 квартир зі 140 реалізують за державною програмою здешевлення іпотечного кредитування.
Учасниками програми «Муніципальне житло» є працівники бюджетної сфери, які потребують поліпшення житлових умов і мають стаж роботи не менше п’яти років. На початку будівництва вони сплачують 30 відсотків від вартості квартири. Далі вносять суми рівними частинами. Переважна більшість із них оформляє кредити, що надає Вінницька філія акціонерного комерційного банку «Аркада».