Учора Кабінет Міністрів схвалив базований на прогнозному зростанні валового внутрішнього продукту на рівні 4,5 відсотка проект держбюджету на 2013 рік. У зв’язку з цим прем’єр Микола Азаров заявив, що цей документ буде найкращою відповіддю тим, хто «лякає людей обвалами та кризами». При цьому він зазначив, що бюджет 2010 року був бюджетом порятунку та уникнення реального тоді дефолту, у 2011 році ресурси було спрямовано на відновлення реального сектора економіки, закладення сучасної інфраструктури та підвищення платоспроможного попиту на внутрішньому ринку, у 2012 році він став головним чинником стабілізації роботи економіки у несприятливих зовнішніх та внутрішніх умовах, а проект головного кошторису на 2013 рік передбачає перехід від стабілізації до сталого розвитку економіки. «Ми плануємо, що валовий внутрішній продукт наступного року в номінальному виразі порівняно з 2009 роком зросте у півтора разу, а порівняно з поточним — ВВП збільшиться на 3—4 відсотки», — спрогнозував прем’єр та припустив, що доходи зведеного бюджету 2013 року сягнуть майже півтрильйона гривень, що на 8 відсотків більше, ніж заплановані бюджетні доходи 2012 року. За його словами, ці кошти планується спрямувати на соціальний захист людей. Водночас прем’єр зауважив, що в умовах зовнішніх ризиків країна не може дозволити собі більшого, ніж пропонує Кабмін. «Ми обережні і спираємося в першу чергу на власні сили. Уряд не планує ніяких революцій. Ми просто будемо продовжувати виконання тих зобов’язань, які взяли на себе», — резюмував глава уряду.

Перейшовши до конкретних цифр, М. Азаров анонсував зростання мінімальної заробітної плати на 8,5 відсотка, або майже на 100 гривень, та середньорічне збільшення посадового окладу працівника І тарифного розряду на 18 відсотків, або на 146 гривень.
На допомогу сім’ям з дітьми додатково планується спрямувати понад 8 мільярдів гривень. Зокрема, майже на 9 відсотків має збільшитися допомога при народженні дитини: на першу дитину виплачуватиметься 29,8 тис. грн. (плюс 2,4 тис. грн.), на другу — 59,7 тис. грн. (плюс 4,8 тис. грн.), на третю і наступну дитину — 119,4 тис. грн. (плюс 9,5 тис. грн.). Майже на 100 гривень (до 1194 грн.) збільшиться максимальний розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. На збільшення пенсій додатково мають виділити понад 23 млрд. грн., що, за словами М. Азарова, дасть змогу зробити перерахунок громадянам, які вийшли на пенсію до 2008 року, підвищити доплати до пенсій для членів сімей померлих інвалідів війни, учасників війни, осучаснити «регресні» пенсії інвалідів на виробництві.
Також прем’єр озвучив деякі напрями, які буде профінансовано наступного року. Зокрема, 1,2 млрд. грн. пропонується виділити територіальним громадам на придбання медичного автотранспорту та обладнання для комунальних закладів охорони здоров’я, 323 млн. грн. — на забезпечення медикаментами та виробами медичного призначення швидкої медичної допомоги, 200 млн. грн. — для забезпечення закладів охорони здоров’я матеріалами та препаратами. Поряд з цим планується реконструювати та обладнати перинатальним та постнатальним обладнанням Інститут педіатрії, акушерства і гінекології, створити центр пересадки кісткового мозку в ОХМАТДИТі, відкрити перинатальні центри в семи областях. Також пропонується закласти 1 млрд. грн. на здешевлення вартості кредитів для забезпечення громадян доступним житлом.
Цифра
Наступного року ставку податку на прибуток буде знижено з 21 до 19 відсотків, а для суб’єктів індустрії програмної продукції ставка цього податку становитиме 5 відсотків.
Міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко, міністр фінансів Юрій Колобов.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.