Заслужений художник України Олександра Теліженко відома як талановитий і самобутній фахівець з художньої вишивки та моделювання етнічного вбрання. Її дев’ятнадцять персональних виставок в Україні та за кордоном продемонстрували високий рівень сучасного українського мистецтва.

Понад 30 років Олександра Теліженко вивчала джерела українського етносу, формування нації та її культури. Зібрані та осмислені нею матеріали, власні дослідження не раз друкувалися у фаховій періодиці та наукових збірках, вона читала лекції у вузах. Підсумком багаторічної праці Олександри Василівни став вихід у світ масштабної книги «Основи національної культури».

У чудово проілюстрованому 443-сторінковому виданні автор розкриває власне бачення матеріальної та духовної суті національної культури і традиційного народного мистецтва України, еволюцію його розвитку від найдавніших часів до сьогодення.

«Дивуюся, — написав про книгу народний художник України, академік Академії мистецтв України Володимир Прядка, — як послідовно Олександра Теліженко в’яже історію тисячоліть, нанизуючи старі і новітні часи, як намисто, у струнку систему українознавства. Мало хто з учених — фахівців у своїй справі, намагався так широко поєднати історію народу в одне ціле. Через свою працю автор провела читача, мов крізь  красиву легенду».

Схвальні оцінки «Основ національної культури» пролунали також на презентації видання у Черкасах, фахових колах Києва та Львова. «Стиль книги епічний, ясний, — зазначив, зокрема, доктор мистецтвознавства Володимир Овсійчук, — презентує автора як людину сміливу, патріота, що дбає про знання народу, якому розкриває його минуле у такому широкому масштабі, як ніколи досі». Усі, хто ознайомився з роботою Олександри Теліженко, попри дискусійні моменти, сходяться в одному: книга стане помічником для усіх, хто вивчатиме матеріальну і духовну культуру української нації. 

Черкаси.