Завтра своє професійне свято відзначатимуть працівники нафтової, газової і нафтопереробної промисловості України. Сьогодні від злагодженої роботи цих галузей залежить не лише тепло в наших оселях, робота сотень підприємств, а й безпека держави загалом.
За двохсотлітню історію нафтогазової галузі України, її працівникам є чим пишатися. Вітаючи колег, голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Євген Бакулін нагадав, що цьогорічне професійне свято збіглося з кількома визначними датами. Так, 1912 року введено в дію один з перших в Європі газопроводів — «Борислав — Дрогобич»; 1962 року почалось транспортування нафти першою гілкою нафтопроводу «Дружба» — «Броди-Держкордон» — до Угорщини та Чехословаччини; 1967 року було введено в експлуатацію газопровід «Долина — Ужгород — Держкордон». За словами Євгена Бакуліна, перспективи галузі вбачаються у нарощуванні власного видобутку нафти і газу, диверсифікації джерел і маршрутів поставок вуглеводнів та зміцненні транзитного потенціалу України.
Вугілля можна не заготовляти
Затяжний конфлікт між жителями села Лиманське Ренійського району та будівельниками газопроводу успішно завершився — будинки селян почали підключати до газу.
Народний депутат Юрій Крук («БЮТ-«Батьківщина»), який брав участь у вирішенні газового конфлікту, розповів «Голосу України», що газова магістраль досягла околиці Лиманського ще два роки тому. Однак потім виник конфлікт між генеральним підрядником і замовником — сільським кооперативом. Новоутворена фінансова заборгованість селян не давала змоги поставити крапку в довгобуді і підключити будинки до газу.
На сьогодні завдяки зусиллям Ю. Крука за рахунок залучених бюджетних і позабюджетних коштів заборгованість перед будівельниками газопроводу скорочено на один мільйон гривень, і вона вже не є критичною.
Першим будинком, де запалав блакитний вогник, стала садиба єдиного на все село фронтовика Василя Дмитровича Белали.
Одеська область.