У багатьох одеських трамваях і тролейбусах сьогодні не зустрінеш кондукторів. Тролейбусні маршрути № 2, 9, 12, 10 та інші працюють без них. Аналогічна ситуація склалася і на трамвайних маршрутах. Пасажири зазнають складнощів при виході з трамвая: їм доводиться купувати квитки у водія і виходити тільки через передні двері. Буквально за кілька днів міськелектротранспорт залихоманило: трамваї та тролейбуси ходять не за графіком, а в міру свідомості пасажирів, що платять за проїзд.
Перший заступник директора комунального підприємства «Міськелектротранспорт» Валентина Панфілова говорить, що зараз терміново потрібні 112 кондукторів на трамваї і 139 — на тролейбуси.
Одна з причин катастрофічної нестачі працівників — зношеність рухомого складу. Електротранспорт міста відпрацював по два, а то й по три нормативні терміни. Буквально щодня в Одесі трапляються події, пов’язані з трамваями і тролейбусами: вони не тільки ламаються, а й сходять з рейок, загоряються. Тож люди не ризикують працювати у таких екстремальних умовах.