Нещодавно в столиці, а точніше на території Національної академії Служби безпеки України, відкрито перший в Україні, а можливо, і в світі пам’ятний знак книжці — джерелу знань.
Монумент на пошану КНИЖКИ взагалі — як феномену людської мудрості та величі, що нині прикрашає головну алею Академії СБУ, — унікальний. Що ж до самої ідеї та історії встановлення знаку, тут доречно буде сказати про славні традиції цього військового навчального закладу — щороку його випускники прагнуть залишити добру пам’ять по собі. Так, 2011-го заклали академічний сквер випускників, а от у 2012-му, за підтримки науково-педагогічного складу академії та її ректора доктора юридичних наук, професора, заслуженого юриста України, генерал-майора Євгена Скулиша, курсанти виступили з творчою ініціативою — встановити на головній алеї рідного вузу пам’ятний знак «Книжка — джерело знань». Апогеєм церемонії відкриття стало перерізання святкової стрічки, яке здійснили почесні гості заходу разом з Є. Скулишем. Відкриваючи урочистості, він наголосив на важливості та значущості встановлення на території навчального закладу пам’ятного знаку книжці — одному з найцінніших надбань людства, носію істини та мудрості, у якому навіки закарбовані історія, сьогодення та передбачувана, очікувана віками щаслива прийдешність.
«Ми віддаємо шану творцям книжок, — сказав очільник академії, — адже протягом століть здобуто і збережено неоціненні надбання — наукову і художню літературу. Тож нині саме час вшанувати імена тих, хто передавав майбутнім поколінням здобутки минулого, прагнув побачити будущину — сучасну молодь — освіченою, з достатньо високим рівнем знань.
Присутня на святі член Національної спілки письменників України Галина Тарасюк у своєму виступі зізналася, що глибоко зворушена цією подією. А ще більше тим, що моральними імперативами навчального та виховного процесу в академії є духовність, повага до рідної мови, літератури і мистецтва як неперебутніх скарбів народу і держави. Навряд чи який гуманітарний навчальний заклад приділяє стільки уваги зустрічам майбутніх захисників України з письменниками, проводить презентації книжок, літературні вечори.
— Я теж мала честь, — сказала письменниця, — неодноразово зустрічатися з курсантами та слухачами академії й зрозуміла, що любов і шана до книжки притаманні цим інтелігентним людям. Знаменно, що самі вихованці та педагоги академії беруть участь у літературному процесі, в різноманітних заходах, як-от Міжнародний конкурс української мови ім. П. Яцика. Є серед курсантів і лауреати Міжнародної українсько-німецької премії ім. Олеся Гончара (Адамович Алла — 2011 р., Олондарь Валерія — 2012 р.). Про потужний творчий потенціал студентів і педагогів свідчить альманах «Вогонь в одежі слова», який побачив світ минулого року, а нині почала виходити академічна газета «Без грифу секретності». Відкриття пам’ятного знаку книжці — ще один доказ того, що українська інтелігенція і працівники Служби безпеки роблять одну велику спільну справу.
Фото автора.