Виставку картин, присвячених Тарасові Шевченку і його творчості, організували у Вінниці в День незалежності держави. До виставкової зали Торгово-промислової палати, де представили полотна кращих українських майстрів пензля, люди шикувалися у чергу.
— Дуже символічно, що саме у день нашого найвеличнішого свята люди мають можливість згадати про Кобзаря, — каже заслужений художник України, директор музею-садиби Михайла Коцюбинського у Вінниці Федір Панчук. — Представлені роботи пробуджують патріотичні почуття, створюють відповідний настрій. Виставка актуальна ще й тим, що у місті активно обговорюють проект створення пам’ятника Шевченку. Його планують виготовити і встановити до 200-річчя з дня народження поета — у 2014 році.
Портрети Кобзаря, а також роботи із зображеннями героїв його творів, загалом більше п’ятдесяти полотен, оглядали і гості міста. Одна з них, Дарина Кривозуб, приїхала з Тернополя до родичів. Каже, що вінничани дуже вдало підібрали день виставки. «У нас до такого не додумалися, — каже жінка, — а ви — молодці! Бо хто, як не наш великий Тарас, кожним своїм рядком наближав день незалежності рідної держави?!»