«Полеглому за самостійну Україну Сергію Івановичу Яворському («Карому»), повстанському отаману, полковнику армії УНР, командувачу ІІ Північної повстанської групи (1892 р., с. Нова Гребля — 1923 р., Київ, Лук’янівська в’язниця)» — такий напис зроблено на пам’ятному знаку, урочисто відкритому напередодні 21-ї річниці незалежності держави в селі Нова Гребля Калинівського району на Вінниччині. Наприкінці тексту є ще два речення: «Слава Україні — Героям слава!».
Пам’ятний знак має форму хреста з тризубом. Перед початком урочистого мітингу місцевий священик освятив символ пам’яті, провів панахиду за загиблим і воїнами підрозділу полковника Яворського. В такий спосіб мешканці Нової Греблі відзначили 120-ту річницю від дня народження відважного земляка.
В армії УНР Сергій Яворський командував бригадою. Після поразки українського війська в 1920 році переправився на територію сусідньої Польщі. У травні 1921-го повернувся на рідну землю. Очолив Другу Північну повстанську групу, воював під псевдонімом «Карий». Його загін діяв на території Волині, Київщини і Поділля, зокрема, в місцях нинішніх Калинівського, Козятинського, Тиврівського, Оратівського районів рідної йому Вінниччини.
У Великодній день 1922-го року відважний командир потрапив до рук «чекістів». Його доправили до Лук’янівської в’язниці в Києві. Місцеві історики не знайшли документального підтвердження подальшої долі командира повстанців. Припускають, що його розстріляли в 1923 році.
Вінницька область.