Учасники Вінницького обласного фестивалю майстрів вишивки «Мамину сорочку пригорну до серця» оплесками зустріли повідомлення про відродження фабрики художньої вишивки в селі Клембівка Ямпільського району.
Саме в цьому селі четвертий рік поспіль збираються на свято кращі вишивальниці краю. Вперше свої роботи привезли на нинішнє свято майстри з сусідньої Молдови. У Клембівці з покоління в покоління передається мистецтво вишивки. Тут зберігають нагороди місцевих вишивальниць із міжнародних виставок, починаючи з 20—30-х років минулого століття. Саме в той час у селі збудували фабрику художньої вишивки. Підприємство, на якому працювало понад сто вишивальниць, припинило роботу на початку 90-х. Відродити фабрику взялася землячка — член Нацради з питань радіомовлення і телебачення — Оксана Калетник. Роботи розпочато з відновлення занедбаної будівлі підприємства. Їх фінансують із благодійного фонду «Батьківська земля».
— Це дасть можливість поширювати клембівську вишивку в Україні та світі, — каже пані Оксана. — До того ж це нові робочі місця, надходження до бюджету.
— Такого розмаїття вишивок мені ще не доводилося бачити, — із захопленням поділився враженнями почесний гість народний артист України, виконавець одної з головних ролей у фільмі «В бій ідуть тільки «старики» Володимир Талашко.
Привітав з фестивалем земляків народний депутат України Григорій Калетнік, у батьківській оселі якого дотепер зберігаються в пам’ять про матір вишиті колись нею рушники.
Вінницька область.