На полях господарств Вінниччини розпочали сіяти озимі. У зволожений дощами грунт тут кладуть насіння ріпаку. Фахівці стверджують, що це одна зі складових високого врожаю.

За інформацією обласного управління агропромислового розвитку, під озимий ріпак в регіоні відведено 73,6 тисячі гектарів, майже всі площі підготовлено для сівби. Насіння поклали в грунт на перших десяти тисячах гектарів. Загалом озимі вирощуватимуть на 510 тисячах гектарів. Левову частку цієї площі відведено під озиму пшеницю. Грунт під посів озимини підготовлено на 317,2 тисячі гектарів.

Зате дощам не раді жниварі, які завершують обмолот ранніх зернових. За статистикою, ранніх культур зібрано на 96 відсотках площ. Намолочено більш як два мільйони тонн збіжжя. «Пізні» гектари виявилися щедрішими, ніж ті, на яких розпочинали жнива. Завдяки цьому зріс показник середньої врожайності. Якщо на початку жнив на круг збирали по 33-34 центнери зерна, на екваторі збиральної кампанії ця цифра становила 35,1 центнера, то на завершенні нива віддячила ще краще, що дало можливість вийти на середній показник 37,6 центнера з гектара. Хоча він і нижчий від минулорічного на 3,6 центнера, Вінниччина у числі областей, де в умовах спекотного літа отримали високий урожай ранніх зернових культур. Фахівці прогнозують, що кукурудзи буде не менше, ніж торік. Завдяки їй планують компенсувати недобір на площах ранніх зернових.

Вінницька область.