Автоматизована система сортування періодичних видань, яку запровадили у Вінниці, дала можливість на дві години скоротити час на обробку газет та журналів і доставку їх до читача.

Нову автоматизовану лінію встановили у цеху обробки пошти Вінницької дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» (УДППЗ). Марудну роботу із сортування газет і журналів нині взяла на себе автоматика, а керують процесом за допомогою комп’ютерів. «Оператор виводить на монітор індекс видання, яке мають сортувати, та кількість примірників. Раніше сортувальники робили це вручну, — каже в. о. заступника директора з технічних питань Євген Ломоносов. — Видання подають на транспортер, звідки газети і журнали потрапляють у спеціальні мішки на 18 автоматизованих лініях. Закінчується процес обробки пошти тим, що у цих мішках опрацьовану періодику завантажують в автомобілі».

Технічна новинка обійшлася вінницьким поштовикам у 250 тисяч гривень. «Під час її випробування окремі процеси довелося вдосконалювати, — уточнює Є. Ломоносов. — Проте сьогодні система працює без збоїв, як годинниковий механізм».

Більше ста тисяч періодичних видань опрацьовують у цеху. Всі газети і журнали в регіоні доставляють читачам у день їх виходу у світ. Щоб досягти цього, сортують періодику вночі.

— Якщо ми скоротили час обробки періодичних видань на дві години, то на стільки ж часу прискоримо доставку газет і журналів до читача, — каже директор Вінницької дирекції «Укрпошти» Наталія Костюк. — Раніше отримуватимуть видання й ті, хто реалізує їх уроздріб.

— Не тільки центральні, а й місцеві газети і журнали відтепер сортуватимуть у Вінниці, а не в районах, як це було раніше, — уточнює заступник директора обласної дирекції Віталій Якубовський. — На цьому економимо чимало часу. Зменшено навантаження на сортувальника, і підвищено продуктивність праці в цеху.

Перед урочистим відкриттям оновленої дільниці відбулася ще одна подія — перший заступник генерального директора «Укрпошти» Володимир Гурков підписав меморандум про співпрацю його відомства з Вінницькою обласною державною адміністрацією.

— Ми визнаємо, що в окремих населених пунктах є непорозуміння між органами місцевої влади і керівниками пошти. — каже заступник голови Вінницької облдержадміністрації Роман Аксельрод. — Маємо випадки завищення орендної плати для сільських відділень зв’язку. Декільком таким керівникам зробили зауваження за намір відібрати у поштовиків приміщення. Меморандум чітко визначає обов’язки сторін. Вирішуватимемо проблеми тільки спільними зусиллями.

Коментар

Перший заступник генерального директора «Укрпошти» Володимир Гурков:

— Вінниччина стала четвертою областю, де запроваджено автоматизовану систему обробки періодичних видань. У наших планах — встановити такі лінії у кожному регіоні. Крім того, маємо намір комп’ютеризувати усі відділення зв’язку. За цим показником наша держава попереду серед країн колишнього Союзу. Навіть не всі європейські відділення зв’язку настільки оснащенні комп’ютерами, як наші. Прийнято державну програму комп’ютеризації й автоматизації пошти. Одночасно реалізуємо ще одну цільову програму — оновлення парку автомобілів, якими доставляємо пошту.

Вінницька область.