Ремонт у сільській амбулаторії залежить від... її кадрового укомплектування. Вінниччина — одна з трьох областей, де триває експеримент з реформування медицини. На виїзному засіданні колегії Мінохорони здоров’я, яке відбулося наприкінці весни цього року, чиновники загалом схвально висловилися про результати проведеної роботи. Щоправда, вони побували тільки у тих закладах, на які виділено значні кошти. Поки одним дають гроші, в амбулаторії сімейного типу села Носківці Жмеринського району медики за власні заощадження купують халати, оплачують штрафи санстанції, а лікар на особистому автомобілі навідує пацієнтів. Кошти з району дали тільки для того, щоб відремонтувати... вбиральню.

Єдина амбулаторія без транспорту

— Не знаю, чому саме з ремонту туалету розпочали медичну реформу в Носківцях. Це питання до тих, хто відповідає за її проведення, — каже лікар Носківецької амбулаторії Сергій Хитрий. — Якщо відверто, то цим фактично й закінчили реформування місцевої медицини. Заявляю офіційно: у нашій амбулаторії не створено необхідних умов для надання допомоги хворим. У цьому може особисто переконатися кожен з чиновників. А то їздять тільки туди, де є на що подивитися. Скільки разів уже були делегації у Северинівці! Там і так все добре. Нехай до нас приїдуть! Може, після того жителям Носківець теж створять людські умови для лікування.

Село розкидане на горбах і пагорбах. Дороги у багатьох місцях треба латати. Медики кажуть, що від амбулаторії до будинків на околиці пішки йти майже годину. «Ми єдина в районі амбулаторія, яку обділили транспортом, — стверджує співрозмовник. — Машинами забезпечили амбулаторії у Могилівці, Браїлові, Мартинівці, Кацмазові, Станіславчику, Северинівці, Чернятині — словом, всіх, крім нас».

Медсестра Ольга Білюшко, депутат сільради, розповідає, що на сесії обговорювали питання про виділення коштів на придбання транспорту для амбулаторії. Гроші знайшли, але машини нема. Кажуть, що за них купили автомобіль для амбулаторії у сусідньому селі Кацмазів.

— Цей автомобіль може обслуговувати і жителів Носківець, — пояснили в амбулаторії. — Але треба платити за бензин. Недавно захворіла місцева мешканка Галина Кочмарук, необхідно було везти в районну лікарню. Подзвонили у Кацмазів, а там кажуть: платіть сто гривень. Жінка відмовилася, бо для неї це дорого. Дочекалася автобуса і поїхала в район.

Працівники амбулаторії розповіли, що часом лікар Сергій Хитрий на власному транспорті виїжджає на виклики хворих і ліки декому купує. Медпрацівники за свої гроші сплачують штрафи за приписами санстанції.

Скинулися із зарплати — і заплатили штраф

25 липня Носківецьку амбулаторію сімейного типу перевіряли фахівці Жмеринської районної санепідемстанції. До речі, вдруге у нинішньому році. Виявили ті ж недоліки, що були в лютому. Отож СЕС вимагає: оформити проектно-кошторисну документацію на приміщення, вирішити питання проведення ремонту в приміщенні амбулаторії, забезпечити водою процедурний кабінет, придбати духову шафу, доукомплектувати матеріали для виявлення у хворих симптомів захворювання на чуму, створити умови для перебування у палаті денного стаціонару.

— Ми скинулися і заплатили штраф, — кажуть працівники амбулаторії. — А що робити? Якщо амбулаторію закриють, ми залишимося без роботи і зарплати, а наші односельчани без медичної допомоги.

Білі халати більшість персоналу купила за власні гроші. За словами лікаря Сергія Хитрого, він цього принципово не робить, щоб, коли з району приїде перевірка, своїм виглядом нагадати, що спочатку треба створити умови для роботи, а тоді запитувати, де результат.

Є несправний кардіограф і дві нові сумки

Раніше у приміщенні амбулаторії розміщувалася контора колгоспу. Понад десять років тут було пусто. У 2010-му будинок передали під амбулаторію. Ремонтували медики власними силами за зібрані в людей кошти. Назбирали трохи більше п’яти тисяч гривень. Потім місяць самі мили, білили, фарбували... Але приміщення потребує капітального ремонту. У половині кімнат немає опалення, у деяких валиться стеля. У гінекологічному кабінеті стіни вкриті пліснявою, і в тих місцях обсипалася штукатурка. Крісло для огляду пацієнтів, за словами медиків, ще з довоєнних часів. В амбулаторії є кардіограф. Як то кажуть, стоїть задля меблів, бо не працює. Автоклав взагалі відсутній. Тому немає можливості стерилізувати інструменти.

Амбулаторія входить до складу новоствореного у результаті реформи Жмеринського районного центру первинної медико-санітарної допомоги. Головний лікар установи Олег Камінський приїхав у Носківці одразу після останньої перевірки працівниками СЕС. Разом з ним прибув завідувач районного відділу охорони здоров’я Олександр Ярмоленко.

Згідно з реформою амбулаторію у Носківцях забезпечили двома сумками («Чи то вони лікарські, чи медсестринські, не знаємо, бо інструкції до них нема») і хірургічними інструментами. Решта обладнання залишилася від колишньої дільничної лікарні. Вона була в селі до реформи, і на її базі створили амбулаторію сімейної медицини. Дві кушетки для огляду пацієнтів так хитаються, що з них можна впасти. Столи і стільці — напіврозламані. У деяких кімнатах запах цвілі й сирість. Тут немає умов для медичного обслуговування 1300 осіб, які проживають на території сільради — у двох селах Носківці і Слобода-Носковецька.

Коментар

Головний лікар комунального закладу «Жмеринський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Олег Камінський:

— Найближчими роками ремонт амбулаторії сімейної медицини у Носківцях не передбачено. На це потрібні великі кошти. До кінця нинішнього року закінчуємо роботи у селі Чернятин. У цій амбулаторії будуть кращі умови, ніж у медзакладі села Северинівка, який для нас є зразковим.

Кошти на ремонт розподіляє районна влада. Вона ж визначає послідовність робіт на об’єктах. Беруть до уваги наявність лікаря і медичного персоналу. Якщо, наприклад, колектив не укомплектований, який сенс витрачати гроші на ремонт амбулаторії? Нині у закладах сімейної медицини Жмеринського району 15 вакантних посад лікарів.

У Носківцях штат не сформований. Там лікар тільки проходить стажування. Тому про ремонт приміщення не йдеться. З приводу відсутності автомобіля у селі, то найближчим часом амбулаторію забезпечать транспортом.

Вінницька область.

На знімку: лікар-стажер Носківецької амбулаторії сімейного типу Сергій Хитрий: «Я принципово не купую халат, щоб перевірки бачили, з чого починаються проблеми нашого закладу».

Фото автора.