Фрагменти амфор і ліпної кераміки, які датуються VІІ—VІІІ ст. н. е., а також візантійські монети XІІ—XІІІ ст., знайшли співробітники Інституту археології Національної академії наук України на території Вінниччини.
За інформацією учасника археологічної експедиції, наукового співробітника Інституту Лариси Виноградської, на експонати з далекого минулого археологи натрапили неподалік скельного храму, що знаходиться на березі Дністра у селі Лядова Могилів-Подільського району. Це найдавніша пам’ятка архітектури на Вінниччині — храм засновано тисячу років тому святим Антонієм, після його повернення з Афона. Приблизно десять років тому святиню почали відроджувати. Нині тут діючий чоловічий монастир.
— Святий Антоній неспроста обрав це місце для спорудження обителі, — каже Лариса Виноградська. — Окремі фрагменти амфор знайдено на присадибних ділянках або на городах у людей. На справжній культурний шар археологічних знахідок натрапили на одній з терас Дністровського берега. До таких знахідок належать згадані монети і фрагменти амфор з елементами ліплення.
Встановлена дата знахідок попередня, уточнюють археологи. Остаточні висновки будуть зроблені після ретельного вивчення експонатів.