За ініціативи одеського міського голови Олексія Костусєва триває реставрація так званої Олександрівської колони у центральному парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка. Колону споруджено у травні 1891 року на честь візиту в Одесу імператора Олександра ІІ.
Пам’ятник мав вигляд колони із лабрадору, вага якої близько 13 тонн, на високому п’єдесталі з червоного граніту. Вона була увінчана бронзовою шапкою Мономаха, яка лежала на бронзовій подушці зі висячими китицями.
Олексій Костусєв став керівником громадської організації «Олександрівська колона», яка організувала збір коштів на реставрацію.
Як відомо, Олександр ІІ був автором Емського указу, підписаного у травні 1876 року. Цей указ забороняв увозити на територію Російської імперії з-за кордону книги на «малорусском наречии», а також видавати оригінальні твори і робити переклади з іноземних мов. Заборонялося також виконувати привселюдно «различные сценические представления и чтения на ополяченных наречиях» і друкувати ноти з українськими текстами. Раніше депутати одеської міської ради висловлювалися за скасування нинішнього найменування парку імені Тараса Шевченка і повернення йому попереднього імені — «Олександрівський сад».
Одеса.