У селі Кармалюкове Жмеринського району місцевий фермер утримував у неволі двох «рабів». Один з них після втечі розповів про це своїм односельчанам у селі Копистирин Шаргородського району. Ті повідомили про цей факт Вінницьких правозахисників.
— Упродовж двох років мешканця Копистирина не було в селі, він одинак, батьки померли. Родичів немає, і за цей час про зникнення людини сільрада навіть не заявила в міліцію, — каже координатор Вінницької правозахисної групи, член Комісії з питань попередження катувань при Президенті України Дмитро Гройсман. — 32-річний чоловік розповів нам, що весь цей час працював у фермера в селі Кармалюкове Жмеринського району. Стверджує, що туди його привезли силоміць. Доглядав 70 свиней, порався по господарству. На його порепані руки страшно дивитися. Грошей йому не платили. Як він каже, працював за їжу й одяг. Господар весь час погрожував фізичною розправою, якщо той спробує втекти, інколи бив. Разом з ним на таких же умовах доглядав корів у фермера місцевий 28-річний хлопець.
Після втечі обидва опинилися у селі Копистирин. Свого знайомого чоловік поселив у батьківській хаті, а сам переховувався в сусідів, бо передбачав, що фермер приїде за ним. Так і сталося. Як розповіли місцеві мешканці, незнайомі люди вивели хлопця з будинку, посадили в машину й повезли з собою. На запитання, що вони роблять, відповіли, що цей чоловік вкрав у них речі.
Координатор правозахисної групи викликав у господарство фермера міліцію та прокуратуру. Господар підтвердив, що люди працювали в нього за харчі. Факт утримання їх у неволі заперечує.
За інформацією прес-служби прокуратури області, перевірку обставин справи здійснює Жмеринський райвідділ міліції під контролем Жмеринського міжрайонного прокурора, який особисто виїжджав на перевірку у господарство фермера.
Вінницька область.