Де брати гроші для потреб місцевої медицини, знають у Калинівці на Вінниччині. Упродовж року на реконструкцію корпусів районної лікарні і придбання нового обладнання тут витратили понад мільйон гривень позабюджетних коштів. За такою само схемою могли б працювати у будь-якому регіоні держави.

Цифровий флюорограф замість 50-річного рентген-апарата

Трохи більше року тому в Калинівку прийшли працювати два нові керівники. Василь Поліщук очолив місцеву райдержадміністрацію, а Володимир Костюк обійняв посаду головного лікаря районної лікарні. Під час огляду головної медичної установи району обидва керівники зійшлися на думці: лікарню треба ремонтувати. Хоча розуміли, що коштів на це у бюджеті нема і не буде.

— Ми створили фонд розвитку району, — каже голова РДА. — Звернулися з проханням до всіх керівників і підприємців надати фінансову підтримку медичному закладу. 99 відсотків з них поставилися до цього позитивно. Вбачаю у такій реакції елемент довіри до влади. Це як лакмусовий папірець. Коли зібрали у складчину частину грошей, почали ремонт і нині продовжуємо роботи.

На цьому об’єкті голова адміністрації розпочинає більшість робочих днів. Каже, робитиме так доти, доки повністю не завершать розпочату справу. На території лікарні 12 корпусів. Першою оновили поліклініку. Її завідувач Володимир Гетьман перед тим, як показати відремонтовані за євростандартами кабінети, звернув увагу на... картини на стінах. Каже, що краса також лікує, налаштовує пацієнтів на позитив, дає можливість бодай на деякий час відволікти увагу від хвороби. У холі — великий плазмовий телевізор. Його використовують з просвітницькою метою. Транслюють кадри про запобігання шкідливим звичкам.

— Кабінет флюорографії ремонтували за кошти машинобудівного заводу і силами його робітників, — уточнює завідувач поліклініки. — Директор заводу Анатолій Остапенко особисто контролював роботи. Ремонтники дотрималися усіх вимог, що їх висувають до такого приміщення. За словами співрозмовника, колектив машинобудівників допоміг також матеріалами для ремонту інших корпусів. Постійно виділяє необхідний транспорт. Завдяки цьому завершено роботи в реанімаційному відділенні. В оновленому флюорографічному кабінеті звернули увагу на нове обладнання.

— У нас був рентген-апарат, яким користувалися п’ятдесят років, — зауважує пан Володимир. — Зараз маємо цифровий флюорограф. Його навіть порівнювати не можна зі старим приладом. Пацієнт одразу отримує інформацію про результат огляду. Найважливіше те, що значно підвищується якість дослідження. Протягом зміни можемо обстежити двісті осіб. Цифровий флюорограф коштує 500 тисяч гривень. Придбали також найновіший прилад для аналізу крові, в реанімаційному відділенні працює сучасна установка для виробництва кисню, в гінекологічному — новий апарат для обстеження пацієнток.

Два котли для альтернативного опалення

У розпалі роботи у хірургічному відділенні. Зараз ремонтують операційний блок. Роблять це за підтримки Південно-Західної залізниці. Її керівник, депутат Вінницької облради Олексій Кривопішин, запевнив колектив, що здадуть об’єкт під ключ.

— Насправді це не ремонт, а нове будівництво, — каже головний лікар Володимир Костюк. — Від старого приміщення залишаємо тільки стіни. Міняємо систему тепловодопостачання, каналізаційні мережі. Встановили два котли на альтернативному паливі для обігріву приміщень. Вони працюватимуть на відходах деревини. Крім централізованого газового опалення, тепер маємо ще й резервне джерело. Всі приміщення утеплюємо ззовні.

Головний лікар запросив до актової зали. Вона також сяє після ремонту. Тут створено всі умови для проведення різноманітних заходів.

— Затрати дуже великі, — продовжує керівник медзакладу. — Але вони того варті. Точніше, наші люди заслужили на те, щоб лікуватися у нормальних умовах. Самотужки навіть за великого бажання ми ніколи не виконали б таку роботу.

Спонсори підтримують лікарню харчовими продуктами. Наприклад, сільгосппідприємство села Черепашинці повністю забезпечує заклад цукром. Керівник господарства Іван Боримський особисто виявив ініціативу щодо поліпшення харчування хворих. Господарство «Радівське», яке очолює Герой України Анатолій Пачевський, виділяє для лікарні гречку, інші крупи. Рибцех села Пиків поставляє свою продукцію. Місцеві сільгосппідприємства допомагають картоплею, олією, овочами і фруктами.

Вінницька область.