У Вінниці на вулиці Першотравневій стався вибух і загорання на трансформаторній підстанції потужністю 35 кіловат.
Перелякані мешканці сусідніх будинків викликали на місце події, крім енергетиків, рятувальні служби МНС, «швидку», міліцію.
— Висока температура повітря призвела до перегріву обладнання, унаслідок чого спрацювала система захисту, — пояснив директор підприємства «Вінницькі міські електромережі» Василь Ковальчук. — Пожежа виникла через загорання мастила. Енергетики ліквідували загорання власними силами. Ніхто не постраждав. Відключення електрики тривало недовго.
Випадки аварійних відключень нинішнього літа непоодинокі, уточнює керівник підприємства. «Через високу температуру то тут горить, то там горить, — каже В. Ковальчук. — Майже кожен день аварійні бригади виїжджають на ліквідацію надзвичайних ситуацій. До цього ми готові. Абонентам не варто хвилюватися».
Ще два випадки відключення електрики в будинках на вулиці Пирогова сталися 7 серпня. На короткий час у квартирах ставало темно двічі за вечір. Чи не найчастіше трапляються відключення електрики на вулиці Сонячній, де, крім житлових будинків, розташовані корпуси Національного аграрного університету.
Уперше каштани зацвіли влітку
У Вінниці, на вулиці Соборній, біля дитячої бібліотеки імені Івана Франка, перехожі зупиняються, щоб уважніше роздивитися літній цвіт каштанів.
Упродовж останніх років повторне цвітіння цих дерев спостерігалося восени, у вересні-жовтні. «Влітку каштани вперше викинули «свічки» у нашому місті, — каже ботанік Руслан Яворівський. — Милуватися цвітом можна, але радості від цього мало — енергію, яку дерево мало б притримати до весни, воно вже використало, простіше кажучи, віддало силу задарма, бо плоди однак не встигнуть дозріти».
За словами співрозмовника, навіть у країнах з теплішим кліматом, каштани цвітуть тільки раз. Причина повторної появи цвіту, за його словами, — у захворюванні дерев. Десять років тому у місті над Південним Бугом з’явився новий шкідник — каліфорнійська міль. Її метелик знищує листя каштанів, тому воно передчасно жовтіє і опадає. «Саме в цьому слід шукати причину аномальної поведінки дерев», — припускає співрозмовник.