Упродовж місяця в центральній частині Одеси відчувається різкий неприємний запах, від якого сльозяться очі й дере в горлі, з’являється висип на тілі. Попри енергійні заходи державної екологічної інспекції та обласної СЕС, його джерело виявити не вдається.
Як заявила виконувач обов’язків начальника управління екології і розвитку рекреаційних зон Одеської міськради Валентина Дацюк, в межах санітарно-захисної зони ВАТ «Одесанафтопродукт» було зафіксовано перевищення допустимої концентрації вуглеводнів у 5,3 разу.
Головний державний санітарний лікар області Людмила Засипко повідомила, що фахівців обласної СЕС не допускають на об’єкти нафтохімічної галузі, що можуть виявитися джерелами запаху. Хоча облдержадміністрація ухвалила рішення щодо проведення перевірок на підприємствах «Лукойл-Одеса», «Синтез-Ойл», «Ексімнафтопродукт» і «Одесанафтопродукт».
Заступник голови ОДА Валерій Матковський уже заявив: якщо власники почнуть перешкоджати допуску інспекції, то буде дано команду залізничним станціям, морським портам припинити відвантаження готової продукції таким підприємствам.
А тим часом Одеса продовжує задихатися. За нинішньої спеки в місті практично неможливо дихати.
Вл. інф.