Учасники акції «Шануймо Кобзаря. Полтавські дороги Тараса Шевченка» об’їхали всі місця області, де свого часу побував поет. 

Протягом шести днів вони відвідали 67 міст і сіл Полтавщини, подолавши понад 2000 кілометрів. У кожному населеному пункті передали бібліотекам книжки та аудіодиски з творами Кобзаря. Загалом, як зазначає ініціатор автопробігу — голова асоціації «Громадянське суспільство» Володимир Степанюк, полтавці передали літератури на 13 тисяч гривень. Зокрема, 110 «Кобзарів» презентував народний депутат Олег Ляшко, Українське соборне козацтво «Січ» надало набір плакатів «Гетьмани України», а міський голова Карлівки Володимир Слєпцов подарував свої книжки та диски з піснями.

Однак залишилися від поїздки не лише приємні враження. Навіть пам’ятники Великому Кобзареві (усього їх на Полтавщині 39) не скрізь у доброму стані. В деяких селах, де бував Шевченко, пам’ять про нього жодним чином не вшанована.

— У селах Горби та Пироги Глобинського району, де бував Кобзар, ні пам’ятників йому, ні пам’ятних знаків, на жаль, нема. І це при тому, що дев’ятеро вихідців з Глобинщини є лауреатами Державної премії України імені Шевченка! — дивується голова Всеукраїнського громадського об’єднання «Жінки-мироносиці» Зоя Ружин.

За її словами, одним із підсумків цієї своєрідної експедиції стане узагальнення і підготовка відповідних пропозицій місцевим райдержадміністраціям. Загалом же учасники автопробігу хочуть, щоб на Полтавщині з’явився туристичний маршрут «Дорогами Кобзаря». Принаймні до 200-річчя від його народження.

Полтавська область.