Упродовж трьох днів у Вінниці страйкували робітники комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго». У такий спосіб тепловики добиваються виплати заборгованої за три місяці зарплати на загальну суму п’ять мільйонів гривень.
У перший день страйку до мітингувальників, які зібралися біля прохідної підприємства, вийшли заступник генерального директора Володимир Шикера та фінансовий директор Тетяна Петровська.
— Ми всі — заручники ситуації, — пояснила пані Петровська. — Споживачі заборгували нам за надані послуги, тому нема чим платити зарплату, банки кредитів не дають...
— Виплачуємо борги частинами, — каже пан Шикера. — Більшість уже отримала зароблене за травень. Плануємо до 25 серпня розрахуватися за травень і червень.
Однак страйкарі не вірять сказаному, бо їм уже обіцяли повернути зароблене до кінця липня. Тому наступного дня вони продовжили акцію протесту, а представники колективу звернулися зі скаргою до міськвиконкому. Перший заступник міського голови Вінниці Володимир Кістіон, вислухавши кожного з членів делегації, запевнив, що візьме під особистий контроль виплату коштів за травень—червень. «Нам слід детально вникнути у ситуацію, — додав чиновник. — Це можна буде зробити, коли повернуться з відпусток міський голова і керівник вашого підприємства».
— Щодня начальство умовляє нас припинити страйк, — каже голова ініціативної групи Крістіна Допіра. — Ми готові це зробити одразу, щойно повернуть гроші.
За словами страйкарів, останній раз повноцінну зарплату їм видали ще у квітні. Відтоді сплачують частинами. Вони також скаржаться на те, що зняли доплати, навіть за вислугу років. Тим часом навесні на підприємстві скоротили майже триста трудівників, пересічних, звичайно. Роботи додалося, а платити за неї почали менше і невчасно.
Якщо до початку наступного робочого тижня гроші так і не виплатять, робітники продовжать акцію протесту, повідомили члени ініціативної групи.
— Навіть один день затримки зарплати є підставою для порушення кримінальної справи, — каже юрист Андрій Шевчук. — Прокуратура має встановити, чи є на цьому підприємстві кошти. Якщо вони відсутні, у такому випадку можуть порушити питання про початок процедури банкрутства. До цього навряд чи вдадуться, адже це одне з підприємств, що забезпечують життєдіяльність міста.
Вінниця.