Навіть за складних погодних умов нинішнього року на Вінниччині зібрали непоганий врожай ранніх зернових — по 36,3 центнера з гектара на круг. Загалом намолочено 1 мільйон 910 тисяч тонн збіжжя. Станом на друге серпня комбайнери завершують збирання на останніх 11 тисячах гектарів із 540,6 тисячі гектара.

Найкраще вродила озима пшениця, середня врожайність якої — 39,9 центнера з гектара. На полях Калинівського району намолоти пшениці становлять 49,5 центнера на круг. Це найвищий показник у регіоні. По 48,7 центнера з гектара зібрали у Козятинському районі. Такі ж високі показники фахівці наводять стосовно північної і західної частин області. У південних районах урожай менший. Наприклад, у Піщанському районі намолотили тільки по 24,8 центнера з гектара, ярого ячменю — 29,7, ярої пшениці — по 28,1, озимого жита — 28,4 центнера.

Середня врожайність ранніх зернових нижча, ніж торік, приблизно на п’ять центнерів. Тільки горох додав у вазі: на круг намолочено по 27,1 центнера з гектара, що на 6,5 центнера більше, ніж минулого року.

За прогнозами, вал ранніх зернових становитиме два мільйони тонн збіжжя. Із пізніх культур гарні прогнози на врожай кукурудзи. Площу під качанисту в регіоні збільшили майже на сімдесят тисяч гектарів.

Вінницька область.