Міжнародний літературно-мистецький проект «Русалка Дністровая», започаткований на Вінниччині з ініціативи обласної організації Національної спілки письменників, передбачає низку заходів за участю митців з України й Молдови.

— Ці заходи — ще один крок до єднання українського та молдовського народів, — каже голова осередку письменників Вінниччини Михайло Каменюк. — Стартом проекту стало свято Івана Купала за участю гостей з Окницького району Республіки Молдова, яке відбулося на березі Дністра в селі Серебрія Могилів-Подільського району. Поспілкуватися з гостями з Молдови прибули представники обласної та районної влади нашого краю.

— Шість районів Вінниччини та стільки ж Молдови у травні нинішнього року підписали угоду про співпрацю у рамках Єврорегіону «Дністер», -каже заступник голови Вінницької облради Юрій Медведєв. — Намітили низку конкретних спільних справ у сфері економіки та екології. Суттєвим доповненням до них стане духовне взаємозбагачення, що передбачає проект «Русалка Дністровая».

На 30 липня заплановано міжнародний пленер «Розписана хата» за участю українських та молдовських художників. У селі Сліди Могилів-Подільського району вони розписуватимуть оселі місцевих жителів. А вже через місяць після цього молдовани запросять наших художників до одного з сіл Окницького району, де також розписуватимуть будинки. «На Поділлі здавна хати прикрашали візерунками, — каже скульптор із села Сліди Микола Крижанівський. — Те саме робили на правому березі Дністра. Це доводилося не раз бачити у сусідніх молдовських селах. Спробуємо відновити традицію. Охочих впустити до себе в хату художників у моєму селі Сліди є чимало. Зараз у селах люди спраглі до спілкування, тому радо зустрічають гостей. Тут уже виглядають художників».

Ще один спільний захід відбудеться з нагоди Дня Незалежності нашої держави. За інформацією голови Могилів-Подільської райдержадміністрації Михайла Вдовцова (а він ще й член Спілки письменників України), 24—25 серпня у Могилеві-Подільському відбудеться великий гала-концерт за участю наших та молдовських самодіяльних творчих колективів.

На цьому реалізація проекту не завершиться. Письменник Михайло Каменюк переконаний, що все тільки починається. У Вінниці видаватимуть щоквартальний альманах творів українських і молдовських авторів. У планах — навчання у Молдові кількох молодих українських письменників, які б вивчили там мову і робили переклади творів молдавських майстрів слова.

Прагнення до зміцнення добросусідських зв’язків повністю підтримує і заступник голови Окницького району Республіки Молдова Андрій Цопа: 

— Ми готові до культурної та економічної співпраці. Отож розробляємо програму співробітництва з Могилів-Подільским районом. Наш сивий батько Дністер має ще більше здружити тих, хто живе на обох його берегах, — сказав він. І нагадав, що такий проект — це ще й чудова реклама для туристів. 

Вінницька область.