«Люди бачать, що відбувається довкола, тому найбільшими загрозами вважають економічний спад та безробіття», — таку думку під час учорашнього засідання уряду висловив прем’єр Микола Азаров, зазначивши, що убезпечити від негативного економічного сценарію може збереження політичної стабільності та збільшення внутрішнього попиту. 

«Погоджена політика всіх гілок влади дає змогу гнучко реагувати на виклики, а розвиток внутрішнього ринку захищає від зовнішніх ризиків», — сказав він та пообіцяв, що уряд усіма засобами стимулюватиме внутрішній попит. Зокрема, щоб збільшений внутрішній попит забезпечувався збільшеною внутрішньою пропозицією, уряд розпочав реалізацію кількох державних програм з підтримки інвестиційної діяльності та вітчизняного виробництва. За словами прем’єра, внаслідок цього обсяги освоєння капітальних інвестицій у першому півріччі цього року зросли майже на чверть та, відповідно, рівень безробіття знизився до 1,6%.

Утім, поки що більш як 60% інвестицій — це власні кошти підприємств, тож це стримує інноваційні зміни. Отож уряд розробив пакет законопроектів, які покликані стимулювати інвестиційну діяльність у пріоритетних галузях економіки, а також пропонує внести зміни до перехідних положень Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування інвестиційних проектів у пріоритетних галузях. «Уряд готовий піти на достатньо радикальні заходи, дати максимальну свободу інвестиційній активності там, де планується велика віддача, де створюються новітні високооплачувані робочі місця», — заявив М. Азаров.

Прем’єр переконаний, що правильність обраного економічного курсу підтверджується реакцією на нього міжнародних фінансових ринків. «Днями уряд розмістив суверенні єврооблігації, випуск яких довго відкладався. При цьому інвестори запропонували купити у нас вдвічі більше українських бондів, ніж нам було потрібно. І те, що після цього розміщення суттєво знизилися ризики української економіки, свідчить про те, що інвестори практично переконалися в гарних перспективах українського ринку», — сказав він.

Однією з ключових галузей, які можуть забезпечити зростання внутрішнього ринку, є сільське господарство, оскільки зростання попиту на сільгосппродукцію на 1% дає зростання ВВП на 2,1%. А щоб агропромисловий комплекс менше залежав від погодних умов, уряд активно опікується відновленням програми зрошення земель. Приміром, цього року в Херсонській області на зрошуваних плантаціях вже зібрано понад 2 мільйони тонн овочів, тож надалі її буде розширено на Крим та інші області.

Микола Азаров розраховує, що в перспективі Україна вийде на виробництво 30—40 мільйонів тонн овочів, проте важливо, щоб для цієї продукції був прогнозований ринок збуту, адже навіть сьогодні аграрії скаржаться, що іноді доводиться заорювати овочі в землю.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк, міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.

Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.