В Одеській області завершено збирання ранніх зернових. За словами начальника Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолія Новаковського, зібрано майже 1,5 мільйона тонн зерна із середньою урожайністю 17,1 центнера з гектара. Анатолій Новаковський підкреслив, що, незважаючи на погодні негаразди, які супроводжували збиральну кампанію, нинішнє зерно дуже якісне.
«Зерно гарно виповнене, висока скловидність і як наслідок — неабиякі показники якості: по білку — 15-16% і навіть більше, по кількості клейковини 24-30%. Щодо пшениці, а ми її зібрали понад 820 тисяч тонн, практично 90% зібраного врожаю пшениці відповідають усім параметрам. Ми маємо велику кількість зерна другого класу, який використовується у хлібопеченні — близько 50% загальної маси продовольчого зерна. Є зерно першого класу, зерно третього класу. Тобто у нас є реальні можливості сформувати обсяги зерна для стабільного забезпечення хлібобулочними виробами, борошном, крупами з урожаю поточного року», — відзначив Анатолій Новаковський.
200 тисяч тонн зерна вже надійшло на елеватори в Одеській області. Решта зберігається в господарствах і також буде відправлена до портових елеваторів.