Воронцовський палац, музей Чорноморського флоту та Пам’ятник затонулим кораблям. Тепер і ці знакові туристичні об’єкти можна побачити, не залишаючи Алушту, — в парку «Крим у мініатюрі».

Саме мініатюра Воронцовського палацу має всі шанси стати візитівкою парку «Крим у мініатюрі». Як і оригінал, алуштинський варіант архітектурної перлини заворожує своєю витонченістю, вишуканістю і водночас масштабністю. Щоб палац посів своє гідне місце в колекції мініатюр, довелося навіть зрізати секцію огорожі парку. Із величною красою потрібно поводитися бережно, і палац вагою в півтори тонни вносили на руках, причому для цього треба було об’єднати сили дюжини чоловіків!

— Парк «Крим у мініатюрі» варто розглядати з погляду пропаганди культурної спадщини Криму й півострова загалом, з погляду просування Алушти як курорту, — впевнений куратор туристичної галузі Великої Алушти, керуючий справами виконкому Алуштинської міськради Віктор Фрадкін. — Ми доносимо до відпочивальників щиру правду: всі мініатюри — це стовідсоткові копії, виконані за міжнародним стандартом у масштабі 1:25. Я вважаю, що Україна може пишатися таким парком мініатюр, єдиним у нашій країні. Ми зробили цього року максимум для того, щоб відпочивальники сказали, що Алушта курортна розвивається.

За час функціонування парку мініатюр (з 1 червня 2012 р.) його відвідали гості з різних країн: України, Росії, Білорусі, Німеччини, Франції. Щоб пасажири круїзного лайнера, який проходив уздовж берегів Алушти, побачили «Крим у мініатюрі», було навіть змінено його маршрут. За словами інвесторів, парком уже помилувалося більше десяти тисяч відвідувачів. Особливо дивуються й радіють красі та затишку «Криму в мініатюрі» жителі Великої Алушти, які відвідують парк безплатно.

Для розвитку Алушти як курорту також розглядається будівництво дельфінарію. Можливо, він з’явиться поблизу парку мініатюр. Тож наступного року Алушті буде чим здивувати городян і відпочивальників.

Разом з новими архітектурно-історичними пам’ятками експозицію поповнив макет літака, подарований парку на правах реклами однією з авіакомпаній. Його уже розмістили над макетом Сімферопольського залізничного вокзалу. Тож нехай літаки та поїзди привозять у Крим якнайбільше туристів, які місцем свого відпочинку й оздоровлення оберуть саме нашу прекрасну Алушту!

Роман ЧЕРЬОМУХІН, Наталя РОЗУМНА.

Крим.

На знімку: Воронцовський палац у парку «Крим у мініатюрі».

Фото Наталі РОЗУМНОЇ.