«Підсумки першого півріччя цього року свідчать, що, незважаючи на негативний вплив світової кон’юнктури та рецесію в Євросоюзі, економіка України продовжує зростати», — заявив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Микола Азаров. На підтвердження цього він навів ряд статистичних показників.

Водночас глава уряду вважає, що існують незадіяні резерви для нарощування обсягів виробництва. Це, зокрема, стосується будівельної галузі, бо, попри ухвалений закон про дерегуляцію галузі, місцеві органи влади продовжують гальмувати залучення інвестицій. Також глава уряду ще раз звернув увагу на необхідність негайного відновлення роботи нафтопереробної галузі. І хоч учора М. Азаров не конкретизував, як це планується зробити, та, певно, йдеться про запровадження мита на імпортні нафтопродукти, що начебто має сприяти рентабельній роботі НПЗ. Однак всі експерти однозначні: цей крок автоматично призведе до підвищення цін на пальне. Тож громадянам укотре буде запропоновано зі своїх кишень підтримати НПЗ, у розвиток та модернізацію котрих їхні власники останнім часом майже не вкладали коштів.

Прем’єр приділив увагу виконанню загальнонаціональної програми «Питна вода України». За його словами, за останні два роки реконструйовано 125 насосних станцій і 119 водонапірних башт, 403 водозабірних і 115 очисних споруд, збудовано й оновлено 731 кілометр водопровідних мереж і водогонів та ін. Однак цього замало, бо чимало населених пунктів досі мають проблеми із забезпеченням питною водою. Приміром, нещодавно на Луганщині доводилося чути, що «постачання води за графіком — це не декілька годин на день, а часто декілька годин на тиждень, або й раз на місяць». Тож якщо уряд справді зуміє домогтися того, щоб у країні не залишилося жодного населеного пункту, де люди отримують воду за графіком, це варто буде вітати. А завдання, що його поставив М. Азаров, таке: «Графік подачі води може бути тільки один: 24 години на добу сім днів на тиждень у будь-якій точці країни».

Зважаючи на останні масштабні дорожні аварії з людськими жертвами, прем’єр звернув увагу на безпеку перевезення пасажирів. А відтак, перейшовши до стану самих доріг, нагадав, що в рамках підготовки до Євро-2012 було збудовано та відремонтовано майже 3 тисячі кілометрів шляхів, що в сім разів більше, ніж у 2008—2009 роках. Та не менш важливим, вважає він, є ремонт доріг місцевого значення, на що в державному та місцевих бюджетах на 2012 рік було закладено понад 4 мільярди гривень. Однак поки що статистика свідчить, що ці кошти місцевій владі начебто й непотрібні, бо впродовж першого півріччя було використано лише третину від перерахованого з держбюджету. При цьому в деяких областях (Кіровоградська, Сумська, Закарпатська) рівень використання дорожніх коштів не перевищує 10 відсотків, а в Харківській області їх ще взагалі не використовували. Невже чекають зими, щоб «закопати кінці» в асфальт?

Факт

Реальний ВВП за перше півріччя становить 2,5%, індекс промислового виробництва — 100,4%. У добувній промисловості обсяги виробництва зросли на 2,7%, виробництво сільськогосподарської продукції збільшилося на 7,4%, роздрібна торгівля — на 16%.

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко під час засідання уряду.

Фото Сергія АНІЩЕНКА (Укрінформ).