Прокуратура перевіряє 
Рятівні в таку спеку одеські пляжі — тема для особливої розмови. Про їх благоустрій, чистоту, пляжні туалети й водопровід у місті говорять усі в холодну пору року. Але, як завжди, літо приходить зненацька, і пляжі не готові до прийому відпочивальників.
В Одесі 9 загальнодоступних пляжів. Яка ситуація в місцях масового прийому морських ванн сьогодні? Однозначно можна сказати — досить комфортно на пляжах почуваються ті, у кого немає проблем із грошима. Для тих, хто заплатив 100 гривень за вхід, надаються послуги у вигляді тапчана, парасолі від сонця, стільця, душу, туалету.
Головний пляж міста — «Аркадія». На центральній алеї розміщено карту з позначенням платних і безкоштовних зон для відпочинку. 6 приватних фірм поділили морське узбережжя, встановили охорону, яка на гарматний постріл не підпускає до моря тих, хто не оплатить у касі квиток за право пройти на пляж. Тут же висить плакат, який сповіщає, що вхід на пляж зі своїми напоями й продуктами заборонено.
Рівні ряди тапчанів, басейн для дітей, чистий пісок, офіціанти, що снують із тацями з напоями між відпочивальниками, — очам любо глянути на культуру сервісу. Поруч із цим острівцем цивілізованого відпочинку — невелика ділянка, де, немов оселедці у бочці, тісняться відпочивальники. Це — загальноміський публічний пляж, платних послуг тут немає.
— Це якийсь жах, — говорить Ганна Чорноіваненко, яка приїхала з Кіровограда. — Пісок брудний, у недопалках, урни забиті сміттям, пляшками. Не те, що відпочивати тут огидно, а просто на пісок лягти, схоже, шкідливо для здоров’я.
На багатьох інших пляжах картина аналогічна. Загнані, немов у резервацію, «безкоштовники» хіба що тільки на головах одне в одного не засмагають.
Чи знає про катастрофічну ситуацію на пляжах Одеси міська влада? Звичайно, знає. Одеський міський голова Олексій Костусєв і його перший заступник Микола Ільченко регулярно в присутності телекамер прогулюються пляжами міста. Обіцяють навести лад, знести незаконні споруди, вирішити проблему туалетів та каналізації, водопроводів і вивозу сміття. Але результат від таких екскурсій поки що нульовий.
До речі, час від часу міська влада повідомляє про відкриття пляжів для інвалідів. Сьогодні їх формально — чотири. Але на цих пляжах не те що людина з обмеженими фізичними можливостями, а й здоровані відпочити не зможуть. Біля нічного клубу «Ітака» кут нахилу пандуса, по якому візочники можуть спуститися до моря — близько 45 градусів.
Туалети для інвалідів на пляжах закриті. Ключ знаходиться в адміністратора пляжу, знайти якого серед багатотисячної юрби відпочивальників настільки важко, як голку в стозі сіна.
Дістатися до пляжу для людей з обмеженими фізичними можливостями також проблематично: автомобілям інвалідів в’їзд у пляжну зону заборонено. А автобуси, що курсують на пляж, беруть у салон тільки інвалідів з одеською пропискою, іногородні дістаються хто як може.
Незважаючи на спекотну погоду, морська вода в Одеській затоці відповідає санітарно-епідеміологічним нормам. Чого не скажеш, наприклад, про піщані маси на пляжах. Їх на наявність паразитів СЕС не перевіряє. А що перевіряти? Під тонким шаром піску — купи недопалків, шкірок від фруктів, шкарлупи від соняшникового насіння.
Відсутність елементарного порядку на пляжах міста призвела до того, що почали виникати «пляжні бунти» — акції протесту людей, обурених тим, що дістатися до морської води сьогодні в Одесі практично неможливо.
Тривожна ситуація на одеських пляжах не пройшла повз увагу прокуратури Одеської області, що провела перевірку фактів, викладених у заявах громадян. Порушення виявлені, зокрема, на пляжах «Аркадія», «Відрада», «Чайка», «Рив’єра». Зокрема, адміністрація цих пляжів, на думку обласної прокуратури, перешкоджає безкоштовному доступу відпочивальників на територію місць відпочинку. За результатами перевірки прокуратура звернулася до Одеського міського голови Олексія Костусєва з вимогою усунути порушення, а також притягти до відповідальності посадових осіб виконкому Одеської міськради, які не забезпечили контроль над виконанням вимог закону на міських пляжах. Прокуратура Одеської області ухвалила рішення щодо щотижневого контролю ситуації на пляжах.