Президент України Віктор Янукович підписав указ про присвоєння молодшому політрукові Єременку Олексію Гордійовичу звання «Герой України» і нагородження орденом «Золота Зірка» (посмертно). Тим часом у Запоріжжі відзначили 70-річчя подвигу свого земляка, знаменитого «Комбата».

А історія така. Біля села Хороше Слов’яносербського району, тоді ще Ворошиловоградської області, у липні 1942 року точилися важкі оборонні бої. 4-та стрілецька дивізія стікала кров’ю, її бійці та командири намагалися утримати рубіж. І ось, коли важко поранили командира роти, а гітлерівці вчотирнадцяте пішли в атаку, тих бійців, що залишилися, повів уже в контратаку молодший політрук Олексій Гордійович Єременко. Цю мить навіки зафіксував фотокореспондент Макс Альперт — як виявилося, за кілька хвилин до смерті свого героя (на знімку). Особливо розписувати, хто на знімку, ситуація не дозволила. Його опублікували фронтові газети під назвою «Комбат».

Рідні Олексія Єременка понад 20 років безуспішно намагалися знайти батька і чоловіка. І ось удача! У 1965 році фото з’являється у «Правді» і майже миттєво облітає весь світ як один із символів Другої світової війни. І вже не тільки родичі, а й односельці із Терсянки (село на Запоріжжі) в один голос вигукнули: «Та це ж голова нашого колгоспу «Авангард»!» Після цього минуло понад п’ять років, поки експертизи і пошуки документів довели: на знімку саме Олексій Єременко — не комбат, а лише молодший політрук роти.

Днями біля величного пам’ятника «Комбату» у Слов’яносербському районі Луганської області відбулися урочистості, і гостем там був син героя, Іван Олексійович, полковник запасу і колишній голова райвиконкому одного із районів міста Запоріжжя. Відбулися заходи і на батьківщині Єременка. До речі, місцеву Алею Слави вінчає бетонний барельєф «Комбата».